Добрият сън е от основно значение за качествения живот. В наши дни той е трудно постижим за много хора заради най-различни причини. Модерните технологии се опитват да намерят решение и да помогнат на хората да спят по-качествено, съобщава онлайн изданието VentureBeat. Сред тях е изкуственият интелект и умни устройства, които се нагаждат според конкретния потребител.

Това е необходимо, защото всеки спи по различен начин и има свои особености. Интелигентните технологии не подминават нито един елемент от съня. Всичко започва още от самия матрак. Проектът Sleep Number 360 например разработва интелигентен матрак, който може да променя формата си докато човекът спи.

В него има и сензори, които следят позата на спящия, фазата на съня и др. В комбинация изкуствен интелект, системата може да анализира съня и навиците на конкретния човек и да променя формата на матрака, за да му е по-удобно. Освен това системата засича хъркане и може да променя позицията на главата, за да го спре или поне да намали неговата интензивност. Събраните данни се показват и в мобилно приложение.

Компанията Sleep.ai пък работи по умна гривна, която следи и анализира съня и се свързва със смартфон, където показва резултатите. Тя разпознава колко често и силно се хърка и дали спящият стиска и търка зъбите си докато спи. Данните могат да се споделят с лекар за лечение или да се използват заедно с допълнително устройство, което вибрира при хъркане и трябва да накара спящия да се премести.

The Sync Project засега е само проучване, което търси да разбере как музиката и начинът на заспиване вляят на съня като цяло. Целта е създаване на устройство или система, която да разпознава състоянието на човек и да му помага да се успокои и да заспи максимално спокоен и под съпровода на звуци или музика, които спомагат за по-качествен сън.