Тази нощ светът бе на прага на война! Северна Корея изстреля ракета, която е прелетяла над Япония

29 Август 2017 | 11:45
0 коментара
Политика

Северна Корея изстреля ракета от неизвестен засега вид от район близо до столицата си Пхенян в източна посока, към Японско море. Неизвестна към момента е и целта, но ракетата е прелетяла над Япония.

 

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония:

Балистичната ракета, която бе изстреляна от Северна Корея, премина нашето въздушно пространство и падна в Тихия океан. Японското правителство бе напълно наясно с движението на ракетата и предприе всички мерки за запазване живота на хората. Тази ракета представлява безпрецедентна, сериозна и тежка заплаха и нарушава регионалния мир и стабилност. Силно протестираме срещу Северна Корея. Настояваме Съветът за сигурност на ООН да свика спешно събрание. Ще координираме действията на международната общност и искаме да се предприемат стъпки за натиск над Северна Корея“.

 

Ракетата е прелетяла над Япония и е паднала в Тихия океан, на около 1180 км източно от северния японски остров Хокайдо. Още се анализират данните за ракетата, включително за височината на полета ѝ. Според японската обществена телевизия тя се е разпаднала на три части. В североизточната и северната част на Япония временно е било спряно движението на високоскоростните влакове. След проверка на системите за безопасност, то е било възобновено.

Според Пентагона ракетата не е представлявала опасност за САЩ. В телефонен разговор американският президент Доналд Тръпм и японският премиер Шиндзо Абе са се договорили да засилят натиска над Пхенян.

Реакцията на азиатските пазари също не закъсня. Курсът на йената скочи до четиримесечен връх спрямо долара след оповестяването на новината за изстреляната ракета. Същевременно японският индекс Никкей падна до четиримесечно дъно.

Добавете Вашия коментар

TOP