Тарикатлъци! Фирма пробутва съмнителни елементи за строежа на магистрала „Струма“

06 Ноември 2018 | 16:13
0 коментара
Общество

Фирма “ACO Bulgaria” се опитва да пробутва продукти, които са произведени в България със сертификати от чуждите им производства при градежа на автомагистрала “Струма”.

За това алармираха от строителния бранш. Стъклопластовите каломаслоуловители на фирмата се произвеждат в цех в Плевен без нужната документация, а се представят доклади за изпитвания от чешкия град Примислава. Каломаслоуловителите могат лесно да се проверят, но явно няма нужната компетенция или става въпрос за прикриване на следи. По този начин, компанията, която си е извоювала място на пазара като лидер с продукти произведени в Германия, налага продукти с 3 пъти по-ниска производствена цена и подвежда възложителите, строителите и всички участници в строителния процес, категорични са строители с богат опит.

Според тях каломаслоуловителите задължително трябва да минат класификация на реакция на огън в съответствие с EN 13501. “ACO Bulgaria, представя такъв документ издаден във Финландия, докато каломаслоуловителят произвеждан в Плевен, няма изобщо такъв. Декларацията за експлоатационни характеристики е подписана от българското представителство на АСО, което означава, че те декларират, че са производител на тези псевдо продукти.

Най-интересното е, че едва ли в централата на компанията са наясно за тези дребни бакалски сметки на тукашните мениджъри. Защото е едно да се използват български продукти, подплатени с нужната документация, друго е да се използват „немски“ такива, произведени в плевенски гараж. Целта на сигнала на строителите за притеснителната практика, е да се събуди българската администрация и всеки да си свърши работата и да не позволяваме на „немски“ тарикати да ни заблуждават и манипулират на нашите инфраструктурни обекти. “Ако българската държава реагира адекватно, ще се предпазим от бъдещи проблеми”, категорични са строителите.

Строителите дадоха и допълнителни подробности за участъка от АМ “Струма”, в който се съмняват за нередности. Това е Лот 3.3 „Кресна-Сандански“./БЛИЦ/

Добавете Вашия коментар

TOP