Тайни полицаи на крак срещу джебчии и грабители по празниците

23 Декември 2019 | 16:30
0 коментара
Криминално

За гарантиране на спокойствието на хората и за противодействие на криминалната престъпност, в частност на джебчийските и домовите кражби, и на грабежите, през празничните дни са предвидени специализирани полицейски операции. Най-рисковите райони ще бъдат обезпечени и с цивилни служители, информират от СДВР.

За празниците от полицията дават и ценни съвети срещу дебнещите в града крадци и взломаджии.

ЗА НАШИЯ ДОМ:
1. Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места!
2. Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.
3. При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.
4. Живеещите на първите етажи да обърнат по-голямо внимание на защитата на своите жилища, призоваха от столичната дирекция.
5. Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112.

ПРИ ПАЗАРУВАНЕ:
1. Не носете големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.
2. При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и ПИН-кодът да не се съхраняват на едно и също място. 
3. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка. Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!
4. При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.
5. Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи!
6. Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

Данните сочат, че като цяло домовите и джебчийските кражби бележат спад. От 1 януари до края на месец ноември тази година са регистрирани 5093 случая на домови кражби.

За същия период на миналата година броят им е бил 6219.
В същото време има и 4% ръст на разкриваемостта.

За същия период са регистрирани 915 джебчийските кражби срещу 1366 за миналата година.

Според анализа, занимаващите се с този вид престъпна дейност са насочили повече вниманието си към масовия градски транспорт и по-малко към големите търговски обекти.
 

Добавете Вашия коментар

TOP