СЗО за България: Пълното затваряне ще срине психическото здраве на хората

19 Ноември 2020 | 12:42
1 коментара
Общество

Ограничения в работата на баровете и ресторантите - но не и пълно национално затваряне. Това е препоръката на Световната здравна организация за България.

Мнението беше изразено от представителя на СЗО в България Скендер Сила.

Пълното национално затваряне може да има сериозни последствия за психичното здраве на хората, а медицината няма да може да помогне на хората, които умрат от инсулт,

предупреди той в сутрешния блок на БНТ. В Европа ситуацията е критична, в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени, увеличава се и броят на починалите. Ситуацията в България е още по-трудна, коментира Сила.

Още в началото СЗО даде указания на държавите-членки, включително България - има нужда да се увеличи тестването сред населението, проследяването на контактите и изолацията. Другото измерение е увеличаването на информираността сред населението, като се обясняват простите мерки, които всеки от нас може да вземе - носене на маска, поддържане на дистанция, избягване на струпвания на хора.

"В момента PCR е най-надеждният тест по отношение на спецификата и чувствителността на коронавируса, но сега виждаме антигенните тестове и тестове, които могат да се прилагат дори у дома. Вчера в САЩ това вече започна, скоро такива тестове ще бъдат одобрени и в ЕС. Очакваме следващите седмици да стане това и да се закупят и дарят тестове на страните с нисък и среден доход", обясни д-р Сила. "Затова се обръщам към всички хора да бъдат по-отговорни, заедно можем да повлияем на тази болест в положителна посока", призова той.

Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки от настоящата. Но точно кога ще бъде краят на пандемията - не се знае с точност, каза в заключение д-р Скендер Сила. 

Добавени коментари

коле публикува:
19 Ноември 2020 | 14:28
В Банско затова ли полудяха. ХА ХА ХА да живее тиквата.

Добавете Вашия коментар

TOP