Съветникът Владимир Елезов алармира: "Всяка сутрин черни облаци се стелят над Благоевград от био ТЕЦ „Рубин“ ООД"

26 Август 2017 | 17:00
2 коментара
Общество

„Черни облаци дим се стелят всяка сутрин над Благоевград само от един комин, целият град е в смог и съм сигурен, че там се горят и други работи, не само люспи от слънчоглед!“. Това заяви вчера общинският съветник Владимир Елезов в пленарната зала на сесията на местния парламент във връзка с приемането на доклада за изпълнение на Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на община Благоевград за периода 2015-2016 г.

Нападките на Елезов бяха насочени конкретно срещу производителя на електроенергия от слънчогледови люспи – био ТЕЦ „Рубин“ ООД, срещу който от години има сигнали, че замърсява въздуха. Съветникът поиска справка от Общинска администрация какво се прави и какви мерки са предприети спрямо фирмата.

„Целият град се усмърдява от един комин! Знам, че има несъответствие между мощността на котела за изгаряне на слънчогледовите люспи и пречиствателната им система, която е по-слаба“, декларира Вл. Елезов.

Темата предизвика отзвук и коментари сред съветниците и екологът на общината Диана Стефанова обясни, че строежът на предприятието е първа категория, въведено е в експлоатация от държавна приемателна комисия и общината няма много опции за реакция, тъй като то работи законно. Ресорната отговорност е на РИОСВ. „На 4 септември е насрочена съвместна проверка на общината и инспекцията, тъй като от 18 август имат предписание да монтират по-мощно пречиствателно съоръжение“, каза Стефанова.

Думите й предизвикаха възмущението на Елезов, който реагира остро, че нарушения могат да се открият при внезапни проверки, а не при такива, за които се знае 10 дни по-рано, но шефът на Отдела по архитектурно-строителен контрол инж. Ангел Даилов посочи, че при проверки уведомяват със заповед на кмета за достъп, защото в противен случай имат проблеми.

С въпрос за санкциите към дебата се присъедини и хирургът д-р Владимир Таковски: „Останах с впечатление, че на фирмата има наложени санкции, които тя си плаща, да разбирам ли, че така им излиза по-евтино?!“. Отговорът на еколога бе утвърдителен: „Могат да го направят и общината няма правомощия на този етап. Котелът е по-мощен от пречиствателното съоръжение“.

Обобщението по казуса направи съветникът и строителен предприемач Димитър Урдев: „Колеги, не е толкова прост проблемът. Ние реално не знаем колко над нормата е това замърсяване в реално време, нека общината монтира апаратура да го измерим, не е скъпа“, но предложението му се оказа безпредметно заради направените подобни измервания от РИОСВ.

„Нека сме наясно, че всеки гражданин може да заведе дело срещу общината и държавата в Брюксел и ние ще плащаме! Разбирам, че не можем да затворим завода на това основание, но трябва да се намерят лостове за въздействие“, допълни Урдев.

Зам. кметът по европейските проекти и програми Зорница Кралева поясни, че от началото на 2017 г. България е в наказателна процедура заради замърсяването на въздуха и Благоевград е сред градовете, в които санкцията е наложена. Тя апелира съветниците да гласуват искането на общината за актуализиране на програмата й за качеството на атмосферния въздух чрез безвъзмездно финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020”, което ОбС направи.

„Ако съветниците и общината не направят нещо, хората няма да издържат още дълго и може да вземат нещата в свои ръце, като преминат към саморазправа”, разкри опасенията си съветникът Вл. Елезов.

в. "Струма"

Добавени коментари

qni публикува:
27 Август 2017 | 16:40
В 1 часа през ноща , когато излиза най голямия дим ,кой ще им направи внезапна ПРОВЕРКА.
Гражданин публикува:
27 Август 2017 | 10:15
Отдавна трябваше да се затвори или премести този завод всяка сутрин минавам покрай него към 4:30, 5 и не мога да ви опиша за какъв облак от дим става въпрос от завода та чак до парка до американските общежития

Добавете Вашия коментар

TOP