Съветниците в Разлог приеха бюджета на общината за 2019 година

31 Януари 2019 | 10:33
1 коментара
Политика

Общинския съвет Разлог прие бюджета на Общината за 2019 година.

Приходите през настоящата 2019 година са планирани на база прогнозите на Дирекция „Местни данъци и такси“, изготвени след анализ на събраните през 2018 г. приходи и задължения по декларираните от гражданите обстоятелства. Очаква се данъчните приходи да бъдат 1 957 000 лв. или 2 % повече от събраните през предходната 2018 г.

Същото процентно увеличение се предвижда и за неданъчните приходи, които са в размер на 3 751 000 лв.

Със Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. приходите за делегираните от държавата дейности са увеличени с 16 %, като стойността им е 11 334 807 лв. При планирането на приходната част на бюджета основният показател, от който се е водила общинската администрация, е приходите да бъдат изпълними и с тях да могат да бъдат осигурени всички дейности, които общината следва да изпълнява, без увеличение на данъчната тежест за населението.

„За поредна година бюджетът е реалистичен и съобразен с добрите практики по отношение приходи и разходи, както този през 2018 г. Община Разлог за поредна година не предвижда увеличение на данък сгради и основните такси по Закона за местните данъци и такси на фона на общото увеличение. И през 2019 г. ще се работи усилено за събиране на задълженията от нередовните платци, за да не допускаме увеличение и да не наказваме редовните платци“ – коментира кметът инж. Красимир Герчев.

В пълно съответствие с приходната част е планирана и разходната част на бюджета. Обмислено е увеличение на разходите за работни заплати, като в делегираните от държавата дейности – училища и детски градини то е 34%, а за бюджетните организации от социалната сфера същото е в размер на 10 %. Разходите за издръжка ще нараснат с 23 %, като следва да покрият увеличението на разходите за горива, храна и енергия.

Значително увеличение има и в инвестиционната програма на Община Разлог.
През настоящата година приоритет за общината са социалните грижи, образованието и инфраструктурата. Значителни средства ще бъдат инвестирани в пътната инфраструктура, в образованието и МБАЛ – Разлог.

За ремонт на улици в прилежащите населени места /без град Разлог/ ще бъдат вложени 892 000 лв., като общо средствата за ремонт на обществената пътна мрежа са 6 320 000 лв.

В град Разлог ще бъдат преасфалтирани и ремонтирани улиците „Изворите“, „Рила“, „Христо Ботев“, „Стара планина“ и част от ул. „Тодор Александров“, като се предвижда изграждането на кръгови кръстовища в две невралгични кръстовища: при МБАЛ – Разлог и кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и ул. „Ал. Стамболийски“. Общата стойност на разходите предвидени в инвестиционната програма е 11 588 473 лв.

Проектът на бюджета на община Разлог за 2019 година е публикуван на интернет страницата на общината и всеки гражданин може да се запознае в детайли с него.

Добавени коментари

Ценкин публикува:
31 Януари 2019 | 17:50
А какво решиха - ще подкрепят ли Герчев за нов мандат?

Добавете Вашия коментар

TOP