Съветниците в Петрич „захапаха“ новия ВиК шеф, но го бетонираха на поста само с 3 гласа „против“

13 Септември 2017 | 08:55
0 коментара
Общество

Назначаването на Ивайло Христов за управител на ВиК – Петрич залегна в дневния ред на вчерашната сесия на ОбС.

Преди няколко седмици на конкурса Христов бе единственият кандидат за поста и си го спечели без всякакви затруднения, но вчера, когато трябваше да бъде легализиран от съветниците със срок на договора за управление от 3 г. и възнаграждение от 4 минимални заплати, той бе подложен на сериозен словесен обстрел.

Тон даде Георги Стоилов от с. Самуилово, който озаглави последвалата словесна тирада „За цирка ВиК“, след което му дръпна една доста цветуща реч на петрички диалект, която определено оживи задрямалите съветници.

„Конкурсът за управител на ВиК бе състезание за 1 кон, Христов пресече финала и го спечели, но мен ме притеснява, че той бе част от предишния управленски екип, който съсипа предприятието”, включи се във вербалната атака и Ст. Божинов.

„Прочетох бизнес плана му за укрепване на дружеството, ами че той си е една стъкмистика. Досега Ушев ни лъжеше, сега ни лъже новият, не можем да го приемем за управител“, категоричен бе съветникът, който е ПР-ът на вътрешната опозиция в ОбС – Петрич. После доналя масло в огъня с уверението, че има документи за неплатени сметки на ВиК, издадени на несъществуващи адреси.

Обикновено играещият ролята на балансьор Стоян Николов също не скри недоумението си от сметките на ВиК – Петрич, които до момента още не са подложени на ревизия, въпреки трагичното финансово състояние на водното дружество.

„Има нещо, което не е наред във ВиК – Петрич, преди 4-5 г. дълговете му бяха 200 000 лв., не ми е ясно как стигнаха до 1,2 млн. лв. В общината има 65 000 души население, по 5 лв. на човек да събира дружеството, това за 325 000 лв. на месец, или близо 4 млн. лв. за година, и това само от личните абонати, като сложим и около 1 млн. лв. от обществения сектор, за какво им е заем тогава? Да не говорим, че следващите 2 точки в дневния ред са отново за пари, сумата прави общо 2 млн. лв., тогава какво ще прави кметът догодина?”, попита риторично Николов.

В един момент новоизбраният управител не издържа на атаката и сграбчи микрофона, обявявайки патетично, че се гордее с миналото си – когато бил началник инкасо във ВиК дружеството, той повишил драматично приходите, а когато си тръгнал от дружеството, то започнало да затъва. Сега пък, когато е поел управлението на предприятието, то регистрирало невероятна събираемост /непозната в историята на ВиК/, невероятен спад на разходите за гориво /непознат  в историята на ВиК/, дружеството дори събрало 30 000 лв. от нерегламентирани отклонения, каквото перо до момента никога не било имало.

Аз-ът на Ив. Христов обаче дойде малко в повече на съветниците и се наложи 2-3-ма от тях да му напомнят, че му е прекалено рано да си приписва каквито и да било заслуги и е редно да се научи да слуша критики от принципала, какъвто е ОбС.

Макар и намръщен и с накърнено самолюбие, Христов се принуди да се оттегли, а съветниците го утвърдиха за управител само с 3 гласа „против“.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP