Съветниците от Партия на Зелените в Благоевград настояват за захранване на басейните в училищата с минерална вода и въвеждане на задължителни часове по плуване

11 Януари 2018 | 10:17
1 коментара
Общество

Конструктивно предложение! Третата по големина група в ОбС Благоевград  настоява за въвеждането на задължителни часове по плуване и ремонт на басейните в ...

Захранване на басейните в училищата с минерална вода.

С малко средства за ремонт, басейните могат да се използват, смятат местните парламентаристи
 
Общинските съветници  искат да се  въведат задължителни часове по плуване и да се изготви график за ползване на общинския басейн, съобразен с учебните занятия на училищата. 

Поради факта, че общинският басейн в кв. „Еленово“ е достатъчно натоварен местните парламентаристи настояват да се направи анализ – оценка на това, какви средства са необходими за възстановяването на басейните в СУ „Иван Вазов“, кв. Струмско и в НУ „Христо Ботев“, кв. Еленово, Благоевград, за да могат да се използват по предназначение, както от съответните училища, така и от другите училища в община Благоевград.

Освен това искат да се предвиди, с цел намаляване на разходите при бъдеща експлоатация на басейните, захранване с минерална вода.

Общинските съветници  от ПП "Партия на Зелените“ са изпратили своето предложение за това  до кмета, председателя на ОбС и общинските съветници.

Ето  мотивите, които изтъкват в предложението си:

„ Бързото навлизане на автоматизацията и компютъризацията в съвременния живот доведоха в наше време до рязко ограничаване на движенията на съвременния човек. Сега в ерата на високите технологии, комфорт на потребителите, добри автомобили, интернет, социални мрежи и виртуални игри се обездвижват повечето хора.
Днес с тревога се говори, че човечеството страда от „мускулен глад“. Всичко това би било по-малко тревожно, ако проучванията не доказваха, че хиподинамията застрашава здравето не само на възрастните, но и на подрастващите. Според някои изследователи двигателната активност на децата се снижава наполовина още с постъпването им в училище.
Ще посочим само някои от безспорните ползи от плуването за децата:
По отношение на здравето:Плуването е спорт с мощно закаляващо действие, развива и усъвършенства всички функции на организма, най-вече при децата. Той работи върху двигателната координация на цялото тяло.
Редовните занятия помагат за правилното формиране на мускулно-скелетната система на децата, за хармоничното, физическото и психическото им развитие.
Плуването, като упражнение, включва сърдечносъдовата дейност и подобрява състоянието на белите дробове. Чрез продължителни занимания в басейн се развиват гъвкавостта и балансът, а здравословни проблеми, свързани както с детското затлъстяване, така и с диабет, са много по-малко вероятни. 
По отношение на безопасността: Не бива да се пренебрегва фактът, че децата придобиват и първоначални знания за правилата на безопасност при плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата. Ако детето се научи да плува, се повишава неговата безопасност във вода. Развива се изключително важният инстинкт за самосъхранение“.

Местните парламентаристи припомнят, че задължителната подготовка по физическо възпитание и спорт включва основни и допълнителни ядра на учебното съдържание. Плуването е включено в допълнително ядро “Водни спортове“.
Съгласно ДОИ, модулното обучение по плуване включва следното учебно съдържание:

В Начален етап /I-IV клас/ - учениците трябва да усвоят подготвителни упражнения, техниката на плувните стилове кроул, гръбен кроул и придобиване на някои приложни умения. В прогимназиален етап /V-VII клас/ - учениците трябва да затвърдят стиловете кроул, гръбен кроул и координацията на стила бруст. Запознават се с изискванията на безопасност.

„Предложението ни е модулното обучение по плуване да се включи задължително за учениците от I-VII клас като трети учебен час по физическо възпитание и спорт, но да се провежда извън учебното време – веднъж седмично – 40-60 минути“ , пише още в предложението, което е подписано от общинските съветници Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и Янка Шейтанска.

Добавени коментари

234323 публикува:
11 Януари 2018 | 16:13
БРАВО ЗА ИНИЦИАТИВАТА НА ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ, ЗА ТЯХ ЩЕ ГЛАСУВАНЕ ,АКО ИМА ИЗБОРИ !

Добавете Вашия коментар

TOP