Съветниците от Кресна приеха бюджета за 2019 г., собствениците на автомобили ще плащат минималния екоданък

26 Януари 2019 | 19:17
0 коментара
Политика

Жителите на община Кресна ще плащат най-ниския екоданък за автомобили. Решението бе взето при обсъждане на бюджета за 2019 г. на вчерашното заседание на ОбС след предложение на общинския съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Искането бе направено на база промените в Закона за местните данъци и такси, влезли в сила от 1 януари, като той настоя да бъде приета минималната ставка за всички автомобили. Кметският екип бе планирал в проектобюджета 100 000 лв. от данъците за автомобили, затова кметът Николай Георгиев заяви, че ще се наложи да бъдат потърсени варианти за увеличение на приходите. Съветниците обаче гласуваха „за“, което доведе до корекция в бюджета.

Това беше най-съществената промяна при разискванията на бюджета, който за 2019 г. е в размер на 4,8 млн. лв., от които 2 млн. лв. са от местни дейности и 2,8 млн. лв. от делегирани от държавата дейности. 523 667 лв. са предвидени в капиталовата програма на общината, които ще бъдат насочени към рехабилитацията на улици.

На вчерашната сесия имаше група граждани, които бяха дошли специално да попитат дали техните улици „Моравска” и „Малешевска“ ще бъдат асфалтирани, тъй като чули, че някои съветници били против. „Никога не съм бил против асфалтирането, аз се зарадвах, като разбрах, че моята улица ще бъде асфалтирана. Душата си дадох за квартала“, каза общинският съветник от ГЕРБ Емил Божинов, който препоръча на хората да не да вярват на слухове, а да четат документите.

Общинският съветник Владимир Харизанов от групата „Обединени за Кресна“ вметна, че кметът не е получил 1 лв. от държавата. Колегата му от ГЕРБ Георги Георгиев го репликира да не заблуждава хората, тъй като държавната субсидия е 240 000 лв.

„Аз не знам кой от вас е от БСП, кой от ГЕРБ, и не ме интересува. Стига политика, искаме действия, проблемът да се реши, а да не се обръща на партийна основа”, заяви гражданин на Кресна. След като получиха гаранция, че двете улици ще бъдат асфалтирани, хората си тръгнаха.

По предложение на общинския съветник Благой Петров от групата „Обединени за Кресна“ в бюджета бяха предвидени 5000 лв. за изготвяне на кадастрална карта на гробищния парк. Причината е, че няма парцелиране на гробищния парк, което създало неприятен проблем наскоро, тъй като в платено гробно място бил погребан човек от друга фамилия. За този проблем сигнализира вчера човекът, който платил приживе гроба си, намиращ се до този на покойната му жена, той поиска мястото му да се освободи. В тази връзка вчера на сесията бе поканен поп Георги, който обясни, че няма парцелиране на гробищата.

„Станало е недоразумение, някаква грешка. Не е морално да се изкопае сега човекът от гроба. Трябва да се намери друго място и да се направи регистър“, препоръча общинският съветник и екскмет Илиян Кръстев.

„Да отпадне таксата за гроб, докато не се приеме регистър“, предложи съветникът Георги Георгиев и колегите му приеха. „Не правете политика от трагедията на хората. Не чухте ли, че няма парцелиране“, призова кметът Н. Георгиев.

„В онзи, лошия строй, свален от Горбачов, беше започнато парцелиране на гробищния парк“, напомни за времето на соца съветникът Благой Петров, по чието предложение бяха включени 5000 лв. за гробищата. Зам. кметът Петър Петров добави, че предстои и приемане на общинска наредба за гробищния парк.

На сесията се стигна до конфузна ситуация след изявление на Тихан Спасов, който определи като „пълен камуфлаж” отговора на кмета на негово искане за смяна на кметския наместник на село Ощава, за което представил подписка. Кметът Николай Георгиев не издържа и избухна: „Г-н Тихан ходил 3 пъти на „Позитано” 20, за да каже какъв айдук е кметът. Кирил Добрев ми звъня да ме пита как кметът на Ощава Спас Ташев е ощетил с 58 000 лв. общината. Знаете ли с какъв бюджет разполага кметът на Ощава? Малко над минималната заплата получава. Той е бил денонощно на пожара, а къде бяхте вие? Няма основание за неговото отстраняване”, отсече кметът на Кресна.

„Подписката срещу мен е пълна манипулация. Подписана е от 85 човека, а толкова не живеят в селото. Има подписи на хора, които от 15 г. живеят в Англия. Не знам с какво съм ощетил, аз съм от 3 години там и съм свършил каквото се  е искало”, каза в своя защита кметският наместник на Ощава Спас Ташев.

Думата взе и зам. кметът на Кресна Валентин Стоичков, който заяви: „Истината е, че Тихан Спасов е обиколил три пъти хората с празен лист и след това е написал мотивите към подписката, която е манипулирана. Не съм съгласен, че в с. Ощава цари безхаберие”.

„В подписката не пише 58 000 лв., а за заплатите, които е взел за 3 години кметският наместник. Лъжата е догма“, каза инициаторът на подписката Тихан Спасов, която бе приета за сведение от общинските съветници и с това темата бе изчерпана.

На вчерашната сесия общинските съветници гласуваха „за“ предложението на кмета на бъдат повишени с 10% заплатите на кметовете на кметства, които стават 740 лв., както и да им се заплаща по 30 л гориво за автомобилите, за да изпълняват служебните си задължения.

Кметът на Кресна Николай Георгиев обобщи, че приетият общински бюджет е балансиран и ще позволи да бъде изпълнена капиталовата програма, която предвижда ремонт на улици. През 2015 г. той е поел общината със задължения от 1,1 млн. лв., които се погасяват и в момента са 765 000 лв. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP