Съветници в Сандански с ултиматум към президентите на спортните клубове: Срещу хвърчащи листчета пари няма да даваме

22 Март 2017 | 07:13
0 коментара
Общество

Общинските съветници в Сандански отправиха ултиматум към президентите на спортните клубове на територията на общината – спортен клуб, който не е представил пълен комплект от документи съгласно наредбата, няма да получава субсидия за тази календарна година.

Вчера по време на заседание на Постоянната комисия по спорт и туризъм съветниците единодушно се обединиха около решението парите за спортна дейност, които са заложени в бюджета, да се отпускат на клубовете, отговарящи на критериите и изискванията, посочени в наредбата на общината, и да се раздават само на тези клубове, които са представили пълен пакет от документи съгласно тази наредба.

„Неуважение е към нас, общинските съветници, президенти на спортни клубове да подават хвърчащи листчета, срещу които се искат суми от 10 000, 15 000 и 20 000 лева”.

Само два от общо 25 клуба, кандидатстващи за финансиране от общинския бюджет, са представили изрядни документи за отпускане на финансова помощ за спортна дейност съгласно изискванията и решение на Общинския съвет. Това са президентите на спортния клуб по борба „РИАЛ” и на спортния клуб „Костадин Станоев”. Затова съветниците решиха, че на предстоящата съвместна среща с президентите на клубове пред тях ще се отварят заявленията за кандидатстване за финансова помощ и този клуб, който не отговаря на изискванията, няма да получи субсидия за тази година.

„Досега са правени много компромиси от страна на общинските съветници, но да не се изпълнява решение на Общинския съвет, това е неуважение към всички нас”, заяви вчера съветникът Костадин Станоев.

С най-висока субсидия, посочена в заявленията, е спортен клуб по карате „Спартак” с президент Костадин Чепандов. Те са заявили сумата от 20 000 лева. Също толкова е исканата сума от клуба по волейбол „Медиус”. Спортните клубове по джудо и самбо, които са под една шапка, са заложили сумите от 7800 лева и 6200 лева. Следват ПК „Вихрен” с президент Николай Вакареев, заложил сумата от 8000 лева за годината, плюс субсидия за Венцислав Айдарски в размер на 3000 лева, плюс 2000 лева за организиране турнир по плуване в Сандански. Вторият плувен клуб „Сандански” също е заявил сумата от 8000 лева за спортна дейност.

Футболните клубове в селата Склаве, Катунци, Поленица, Дамяница, Ново Делчево, Струма, Лебница, Левуново са заявили сумите от по 4000 лева. В списъка е още клуб „Спорт без граници” с 3000 лева.

От Съюза на българските спасители са посочили, че за настоящата календарна година са им необходими 15 000 лева за спортна дейност. Клубът по борба „РИАЛ” е посочил в заявлението сумата от 10 000 лева, СК  „Костадин Станоев” – 5000 лева. Ветераните спортисти не са посочили суми за издръжка, а само искания за финансиране за участие в държавни и регионални първенства в страната.

Любопитен е фактът, че в заявленията за отпускане на финансова помощ за спортна дейност някои от президентите на спортни клубове са ги написали на ръка, други са ползвали печатни услуги, или на копи пейс от миналата година са поправили само годината с нов печат.

източник: в Струма/ЛИДИЯ МАНЕВА

Добавете Вашия коментар

TOP