Със „зелен сертификат“ учениците от 5 до 12 клас се връщат в клас

25 ноември 2021 | 10:27
0 коментара
Със „зелен сертификат“ учениците от 5 до 12 клас се връщат в клас

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат „зелен сертификат“, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Съвместната заповед е на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В клас още на 29 ноември могат да се върнат учениците, които имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за Ковид-19, за да бъдат изследвани два пъти в седмицата.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от 5 до 12 клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от 5 до 12 клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата.

Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието да им предостави безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.


Добавете Вашия коментар!