Със сърце, душа и много очарование

21 Ноември 2017 | 06:52
0 коментара
Спорт

Григор Димитров най-накрая стигна там, където много хора отдавна го виждаха: почти съвсем на върха. Това не е случайно, а резултат от усилена работа.

Често той беше отписван, като един от тенисистите на изгубената генерация. През 2017 година обаче Григор Димитров показа, че може да му се има доверие и за него все още всичко е възможно. Благодарение на един страхотен старт на сезона с 16 победи от 17 срещи Гришо положи основите, а загубата от Рафаел Надал на полуфинал на Australian Open беше един от най-добрите мачове на годината. През август Димитров спечели в Синсинати първата си титла от Мастърс турнир, най-големият му успех досега, гарниран вече и с триумф в Лондон.

На Откритото първенство на САЩ през 2016 година Димитров трябваше да опише, защо играе толкова добре, а той говори за възвърнатата си радост към тренировките не без подкрепата и на наставника Дани Валверду, както и за пеперуди в корема преди свой мач. „Наслаждавам се отново на работата. Наслаждавам се да ставам сутрин рано и да отивам на тренировка. Наслаждавам се наистина на всичко, което правя”, сподели тогава българинът след период, в който той изпада от осмо място в световната ранглиста през 2014 година до 40-а позиция две години по-късно. 

Григор Димитров – с очарование и сърце
Това, че той е тип, на който тенисът влияе добре, отдавна се знае. Има обаче и моменти, които човек може да изживее само с Димитров.
Ето един красив диалог от една пресконференция в Мелбърн:
Мислиш ли, че твоето израстване в тениса се забави, защото междувременно си се влюбил в нещо друго?
Гришо: Какво имаш предвид? Кажи ми, всичко е ОК.

Когато бях млад желаех с удоволствие млади жени. Това често ме разсейваше. Бих искал да зная дали и с теб е така.
Димитров: Ти заслужаваш сега най-добрият отговор. Остави ме да помисля за това. (смее се) Това е най-великолепното нещо, което съм чувал – Уоу. Очевадно имам едно слабо място. Съвсем сериозно: Опитвам се такива неща да ги оставям извън корта. Когато бях по-млад, правех разлика между личната любов и любовта към тениса. Или както винаги. Има обаче един период, в който не бях сигурен как да се справям едновременно с двете неща. Човек обаче се учи. Ние ставаме по-възрастни. Не искам сега да кажа, че съм се поучил от моите грешки, но опознах себе си малко по-добре. Мисля, че това ми помага. Надявам се, че това ще ми помага за в бъдеще във всички любовни дела.

Много късмет.
Григор: Благодаря.

И тук в Лондон всички пресконференции с Димитров бяха забавни. Този тип има просто голямо очарование. Той е българин, живее в Монако и имаше руска приятелка в Лос Анджелис. Дали вижда себе си като гражданин на света. „Ти спомена сега само за една приятелка. Айде стига, човече!”, бе изчерпателният отговор на Григор Димитров с усмивка. Той не се отказва лесно от своята мечта. „Една от моите най-големи цели е да спечелят турнир от Големия шлем. Винаги е било така”, каза Димитров след победата на финала в Лондон. Лека полека и това може да му се случи. 

Давид Гофен с фамозен тенис
Финалният съперник на българина Давид Гофен също покори сърцата на феновете в Лондон. Той празнува два пъти голям триумф – първо срещу Рафаел Надал („Това е най-великата победа в моята кариера, със сигурност”), а след това и над Роджър Федерер („Най-голямата победа в кариерата ми, със сигурност”). И въпреки голямата еуфория, победата срещу Надал дойде и след видната контузия на испанеца. Срещу един от идолите си Роджър Федерер белгиецът започна като ясен аутсайдер след шест последователни категорични загуби от швейцареца, за последно в Базел. След първия сет нещата изглеждаха, че вървят както обикновено, но Гофен стигна до успеха със сърце и агресивност. И на финала той се погрижи за фамозни разигравания, но накрая няколко грешки в повече се оказаха решаващи срещу изчакващия Димитров.

Преди началото на турнира всички тайничко се надяваха на нов финал между Роджър Федерер и Рафаел Надал. Някои, които си бяха купили билети за финала точно заради това, през седмицата сигурно са се ядосвали. В неделя вечер обаче със сигурност и те са се прибрали щастливи вкъщи. Финалът между Димитров и Гофен беше най-добрият мач на седмицата – като за финал. Това са двама тенисисти, които ще искат да са по върховете и през 2018 година дори след завръщането на контузените Анди Мъри, Новак Джокович и Стан Вавринка. Следващата година ще бъде вълнуваща.

По материал на Флориан ГООСМАН от tennisnet.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

Добавете Вашия коментар

TOP