Съпругите на осъдените полицаи за Чората: Чувстваме се като във филм на ужасите, който не знаем кога ще свърши

08 Юни 2019 | 12:25
1 коментара
Общество

Какво убеди съда да вземе толкова жестоко решение? Вече близо два месеца този въпрос задават съпругите на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граговски и Георги Калинков. 

Полицаите  бяха осъдени на по 7 г. затвор след поредица съдебни обрати и вече изтърпяват наказанията си. Според обвинението, като антимафиоти от Благоевград те са причинили смъртта на издирвания за пласиране на дрога Ангел Димитров-Чората при задържането му на 10 ноември 2005 г.

Според първата медицинска експертиза Чората е издъхнал заради нанесения му побой и принудителната поза със закопчани на гърба ръце и притискана надолу глава. По-късно беще направено ново становище, според което Димитров е издъхнал заради стреса, наличието на кокаин в кръвта му, наднорменото тегло и късия врат. „Първата експертиза е доказано, че е фалшива и престъпна“, убедени са съпругите на задържаните.

В неделя отново ще се състои мирен протест в подкрепа на осъдените полицаи. Техни колеги от цялата страна ще се съберат пред столичната църква „Света Неделя“ в 11.00 часа.

В началото на тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Чората.  Мотивите му са, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Направено е и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от петимата, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване.

Цацаров се срещна със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми, че самият той е внесъл искане за отмяна на постановеното решение и възобновяване пред друг състав на ВКС.

"Искаме само да благодарим на цялата общественост, която ни подкрепя. Наистина това е нещо, от което имаме нужда в този момент. Ситуацията, в която се намираме, трудно може да бъде описана. Чувстваме се като във филм на ужасите, който не знаем кога ще свърши. Дано съдът да коригира  грешката и да види доказателствата , които сочат невинността на нашите съпрузи", категорични са съпругите на петимата полицаи.

Добавени коментари

??? публикува:
08 Юни 2019 | 17:14
Не кога, а как ще свърши.

Добавете Вашия коментар

TOP