Съдът възстанови на работа зам. - губернатора Асим Адемов, неправомерно уволнен от ОУ в Д. Дряново

15 Юли 2015 | 08:44
0 коментара
Общество
Съдът възстанови на работа зам. - губернатора Асим Адемов, неправомерно уволнен от ОУ в Д. Дряново

Със свое решение Районният съд в Гоце Делчев възстанови на работа като директор на ОУ „Христо Ботев” в с. Долно Дряново, община Гърмен, неправомерно уволненият директор Асим Адемов, който в момента е заместник-областен  управител на Благоевград.

Почти две години продължиха делата по установяването на неправомерното уволнение на Адемов. Според становището на съда в Гоце Делчев, където Адемов заведе дело срещу учебното заведение, заповедта за отстраняването му е незаконосъобразна, тъй като е осъществена в нарушение на нормативните изисквания.

Едно от тях е, че въпросната проверка в ОУ „Христо Ботев“ не била заложена в годишния план за дейността на Регионалния инспекторат по образованието за учебната 2013-2014 г., а е била дописана на ръка след одобряването на плана от Министерството на образованието и науката.

Съдът е установил още, че в графата, в която е дописана проверката, като мотиви за извършването й се сочат “сигнали за лошо управление и некачествена организация и провеждане на образователно-възпитателния процес", каквито сигнали по делото съдът обаче не установява да е имало.

Районните магистрати открили и друго разминаване, а именно, че проверката била насочена към работата на всички учители, а всъщност тогавашният началник на РИО Огнян Соколов я ограничил само в ровенето в документите, свързани с дейността на директора Асим Адемов.

Заедно с възстановяването на работа като директор на ОУ „Христо Ботев” в с. Долно Дряново съдът е определил Асим Адемов да получи и 5127,08 лв. обещетение, пише infomreja.

Асим Адемов бе отстранен дисциплинарно на 09.12.2013 г. от бившия шеф на инспектората в Благоевград Огнян Соколов с мотив „множество нарушения, установени при проверка на инспектората в учебното заведение”. Едно от посочените големи нарушения в дейността на Адемов бе разхищението на 370 лв. за командировки.

Постановеното решение на неврокопските магистрати може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP