Съдът върна на работа в парк „Рила” Валери Николов, уволнен докато се бори за живота на сина си

20 Март 2019 | 21:23
0 коментара
Любопитно

Ще се върна за седмица, колкото да погледна в очите колегите, подписали декларацията, категоричен е благоевградчанинът.

Върховният касационен съд възстанови окончателно на работа в дирекция „Национален парк Рила” – Благоевград уволнения „по взаимно съгласие” главен специалист автотранспорт, управление на собствеността и отбранително мобилизационна подготовка Валери Николов. Магистратите уважиха решението на колегите им от Благоевградски окръжен съд, според които на 18 април 2017 г. Николов е освободен от работа неправомерно, след като директорът на парка Красимир Андонов го накарал да попълни година по-рано типова бланка без дата, в която служителят изразява желанието си да бъде освободен „по взаимно съгласие”.

Според ВАС няма как Николов да е подписал бланката на 18 април и в същия ден да е отказал да получи заповедта си за прекратяване на трудовите правоотношения, което е доказано със свидетелските показание на 3-ма негови колеги.

ВАС не допусна обжалване на решението на благоевградските магистрати и постанови, че то трябва да влезе в сила, тоест дирекцията да плати на Николов сумата от 1197.67 лв. обезщетение за периода от 19.04.2017 г. до 19.06.2017 г., ведно със законната лихва върху нея, считано от 19.06.2017 г. Сумата е по-малка от заплатата от 705 лв. за два месеца, понеже Николов признал, че веднага започнал работа и за този период получил 212.36 лв. от новия работодател. Освен обезщетението дирекцията трябва да му плати и 700 лв. адвокатски разходи.

Припомняме, че миналия месец в. „Струма” публикува емоционалната изповед на благоевградчанина Валери Николов, в която той описа как се е стигнало до уволнението му и изрази дълбокото си възмущение от факта, че това е станало по времето, когато се е борил за живота на тежко болния си син. Според Николов бедите му дошли от назначената в дирекцията на граждански договор адвокат Диана Башлиева, която всъщност съдействала преди това за назначаването му.

Дни по-късно Кр. Андонов в право на отговор обясни, че Башлиева нямала нищо общо.

„Ще се върна на работа за една седмица, колкото да погледна колегите си, подписали декларацията, в очите. И ще го направя така, както Рампата не успя – на бял кон”, увери В. Николов, който вече работи в германска фирма, оказала се единственият шанс момчето му да бъде излекувано – само след 2 седмици работа в нея на бащата детето получи право на безплатно лечение в Германия, което към момента надхвърля 600 000 евро.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP