Съдът върна на работа прочулия се с разюздани снимки в нощен клуб старши експерт в ДФЗ

08 Април 2019 | 18:33
0 коментара
Общество

Съдът отмени заповедта за уволнение на старши експерта в отдел „Регионален технически инспекторат“ на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие” в Благоевград Хюсеин Терзиев, който миналата година качи във Фейсбук профила си разюздани снимки, на които танцува гол до кръста и с изплезен език с две разголени девойки. Според административния съдия Мария Тодорова освен че деянието му не било доказано, заповедта му за уволнение е издадена при съществени нарушения на административно-производствените правила и на материалния закон.

Терзиев бе уволнен на 19 септември 2018 г., след като в медиите изтекоха компрометиращите снимки, правени в благоевградско заведение. Веднага след изтичането им Терзиев ги свали от профила си, а дирекция „Инспекторат“ във фонда започва проверка по случая с оглед нарушаване на Етичния кодекс и уронване престижа на институцията, и задейства процедура по образуване на дисциплинарно производство. Терзиев е извикан на 10 септември да даде устни обяснения по случая, но той предпочита да отговори писмено. Твърденията му са, че е бил във въпросното заведение седмица по-рано, на рождения му ден, тогава в бара не е имало външни хора, а само гостите му и персоналът, а разголените девойки били подарък-изненада от половинката му.

Впоследствие в съдебна зала Терзиев и свидетелите му сменят частично показанията си. Според приятелката му на рождения ден тя подарила на възлюбения си само 1 танцьорка, която танцувала 10 минути преди полунощ, при това била облечена, нито Терзиев, нито някой друг танцувал с момичето, никой не се бил снимал с нея, а приятелят й не се бил събличал  гол до кръста. Друг свидетел пък твърди, че едната от двете жени на снимката е приятелката на Терзиев, но понеже тя не е танцувала на рождения ден, а и видимо лицето на Терзиев е монтирано върху чуждо тяло, най-вероятно снимките са обработени с фотошоп.

Според съдия Тодорова, независимо от разминаването, нито в заповедта за налагане на дисциплинарно наказание, нито в протокола на дисциплинарния съвет са посочени кои са „непристойните действия“ на служителя, с извършването на които са нарушени нормите от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация и чл. 28 от Закона за държавния служител. Не е ясно дали това е направата на неприлични снимки, или публикуването им във Фейсбук, не са посочени доказателствата, че снимките са били публикувани от самия Терзиев, самият дисциплинарен съвет е заседавал с нерегламентиран състав /един от членовете му е бил заместен от двете резерви/, а и Терзиев не бил изслушан, за да обясни писмените си показания, посочва нередностите около заповедта за уволнението на земеделския спец съдийката. Освен това „всяка публикация в печатно издание или електронен сайт няма характер нито на официален, нито на частен документ, тя е от категорията печатни материали, визирана в чл. 187 ГПК, които могат да бъдат доказателство за съществуване на публикацията, но не и за нейната достоверност”, преценила е съдия Тодорова.

Освен че отмени заповедта за уволнение на Терзиев, тя осъди ДФЗ са му плати 800 лв. адвокатски хонорар за 3-те явявания в съда на адвоката му.

Решението в момента се обжалва във Върховния административен съд и се очаква всеки момент Хюсеин Терзиев да бъде окончателно възстановен на работа в ДФЗ – Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP