Съдът в Страсбург спря разрушаването на две къщи в Гърмен

11 Юли 2015 | 13:27
0 коментара
Общество
Съдът в Страсбург спря разрушаването на две къщи в Гърмен

В петък българското правителство е получило писмо от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което се изискват мерки по отношение на двете семейства от село Марчево, община Гърмен, чиито къщи трябва да бъдат разрушени в понеделник. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет, цитирани от БЛИЦ.

В писмото си съдът пита правителството на България какви мерките се предприемат, за да се осигури настаняване и подкрепа за уязвимите лица, живеещи в къщите, които предстои да се разрушат, и дали се предвижда разделяне на децата от техните родители.

Съдът приканва българското правителство да се ангажира да осигури жилище на хората преди да се изпълнят мерките по разрушаването.

От Българския хелзинкски комитет напомнят, че в две семейства от село Марчево има бременна жена и осем деца, две от които с тежки увреждания и съответно 95 и 100 процента инвалидност, Единствените им жилища са незаконни, а през март и юни 2011 г. Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Благоевград (РДНСК - Благоевград) е издала заповеди постройките да бъдат разрушени.

Добавете Вашия коментар

TOP