Съдът в Пловдив решава за постоянния арест на обирджиите на Роженския манастир! При обиска в дома на адвоката са открити пистолет и табели за автомобили, обявени за издирване

22 Септември 2018 | 20:00
0 коментара
Общество

 Съдът в Пловдив решава дали да изпълни искането на прокуратурата и да постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” и за четиримата обвиняеми обирджии, нахлули в Роженския манастир, завързали свещеник и тръгнали да копаят в стена, макар че двама от тях са непълнолетни.

От 15 часа следобед днес четиримата обвинени за обира в Роженския манастир се запознаваха с делото в съдебната зала в Пловдив.

Сред четиримата арестувани има двама непълнолетни, трети малко над пълнолетие и четвъртият е 44-годишният адвокат от Сандански Стефан Матеев. Прокурори от родния му град присъстват на делото, а негов защитник е благоевградският му колега Пенко Ненов. Стефан Матеев е бил човекът дал идея за престъплението, стана ясно от думите на прокурора.

Освен тримата, които са участвали заедно с Матеев в обира на манастира, има още двама души, за които се събират доказателства и е възможно също да бъдат обвинени. По делото са разпитани шестима свидетели, както и петима полицаи, които са се отзовали на сигнала.

Трима от обвиняемите, както и другите двама, които в момента се разследват, твърдят, че адвокатът Стефан Матеев е дал идея за престъплението, казал им е, че има лесен начин да се сдобият с пари, дал им е тиксо, с което да завържат свещеника и ги е инструктирал да откраднат телефона му както и камерите за външно наблюдение.

Адвокат Матеев е бил единственият от четиримата, който е криел своята самоличност – в чантата му е намерена шапка с прорези, използвана от него като маска.

При обиска в дома на адвоката са открити пистолет и табели за автомобили, обявени за издирване.

Неговото обяснение било, че ги намерил случайно в парка докато се разхождал. Пред съда, който днес трябва да определи мярката за неотклонение, Матеев представи рецептурни книжки на своите родители и ТЕЛК-ово решение на своя тъст, който бил с ампутиран крак и той се грижел за него.

Прибави и студентска книжка на дъщеря си, която следва втори курс. Прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” и за четиримата обвиняеми, макар че двама от тях са непълнолетни и по принцип такова решение се прилага рядко.

Аргументът е, че престъплението е с висока обществена опасност. Става дума за умишлено престъпление – обир в съучастие. Няколко пъти извършителите са ходили да оглеждат светата обител преди да пристъпят към действие на 18 септември. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP