Съдът отмени глоба от 300 лв. за превишена скорост на благоевградския депутат от ГЕРБ Йордан Андонов

26 Декември 2016 | 08:00
0 коментара
Общество
Съдът отмени глоба от 300 лв. за превишена скорост на благоевградския депутат от ГЕРБ Йордан Андонов

Съдът отмени глоба от 300 лв. за превишена скорост на благоевградския депутат от ГЕРБ Йордан Андонов. Народният избраник е засечен да кара лекия си автомобил „Волво“ на главен път Е- 79 в посока Благоевград- Симитли със скорост от 115 км/ч., при ограничение до 60 км/ч., въведено с пътен знак В26.

Контролът в този участък се извършва от мобилна система за видеонаблюдение и контрол, оборудвана с радарен скоростомер, с помощта на който е измерена скоростта на движение на автомобила, който е заснет и регистрационният му номер е идентифициран. Тъй като волвото се движело с висока скорост, било невъзможно неговото спиране, но при направената справка се установило, че е собственост на депутата Йордан Андонов, представляващ „Институт Александър” ООД. Той бил издирен и въз основа на клипа му е съставен акт за нарушение по Закона за движение по пътищата, след което му е наложена глоба от 300 лв. от началник група към сектор „ Пътна полиция“. 

Депутатът обжалвал наказателното постановление в съда, но той не се явил, а изпратил адвокат. В хода на делото, което е разгледано от съдия Мирослава Йорданова, са разпитани като свидетели двамата полицейски служители - единият, който е установил нарушението, и другият, който е съставил акта.

Според съдийката от представените по делото писмени доказателства и от свидетелските показания не се установява по несъмнен и безспорен начин наличието на виновно извършено нарушение от страна на депутата. Съдийката обаче открива нарушение при изготвяне на акта, който следва да бъде съставен в присъствието на свидетели, които са били при извършването или констатирането на нарушението. В случая актосъставителят не е очевидец на нарушението и е следвало да осигури присъствието на двама свидетели, което изрично е следвало да се отбележи в акта. Липсата на втори свидетел се явява съществено нарушение на административно наказателната процедура и е основание за отмяна на наказателно постановление. Така на процесуално основание глобата на депутата е отменена. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд, но ако полицията реши да го направи. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP