Съдът отказа да възстанови уволнения гл. експерт Ивелина Демиревска в направление „Култура“ към община Благоевград

07 Август 2020 | 13:14
1 коментара
Общество

Районен съд отказа да възстанови на работа бившия главен експерт „Европейски проекти и програми“ в направление „Култура“ към община Благоевград Ивелина Демиревска.

Трудовият й договор бил прекратен със заповед на кмета Румен Томов на 5 март поради съкращаване на щата. Тя обжалвала уволнителната заповед в съда с мотива, че нямало реално съкращение на щата, тъй като изпълняваните от нея трудови функции не са премахнати, а продължават да съществуват и се изпълняват от лица, заемащи длъжности в направление „Култура“,  отдел „Териториално сътрудничество и икономическо развитие“ и отдел „Устойчиво развитие и европейски проекти в общината,  освен това при при съкращаването й не е извършен подбор и др. Тъй като останала без работа, Демиревска претендира за обезщетение за 6-месечен период в размер на 850 лв. месечно, или 5100 лв. Ответната страна оспорва твърденията в исковата молба и представя писмени доказателства. 

Като свидетел по трудовото дело е изслушана Елена Николова, която също е уволнена от направление „Култура“. В показанията си тя посочва, че заемала длъжността „Организатор културни събития и връзка с културните институции“, като трудовото й правоотношение било прекратено на 5 март.  Тя присъствала на пресконференция, проведена на 9 март, на която зам. кметът по хуманитарни дейности Василиса Павлова представила позиция относно големия брой съкратени служители в направление „Култура“. Зам. кметът заявила, че служителите на отдела не са изпълнявали своите служебни задължения, саботирали работата на отдела и затруднявали изпълнението на служебните задължения. Тя обаче не е събирала отдела за изразяване на становище или критика по отношение работата на служителите, категорична е свидетелката. След анализ на събраните доказателства съдия Емилия Дончева счита за безспорно установено, че е съкратена единствената щатна длъжност главен експерт „Европейски проекти и програми“ в направление „Култура“ на община Благоевград. Общата щатна численост на общината е променена на заседание на ОбС – Благоевград на 31 януари 2020 г., като е одобрена численост на персонала в делегирана държавна дейност „Общинска администрация“ в размер на 148 щатни бройки и дофинансиране от  местни приходи на 36 щатни бройки. Правото на работодателя да премахва длъжности или да намалява щатните бройки за тях поради отпадане на нуждата не подлежи на съдебен контрол. Преценка на работодателя по целесъобразност е какви длъжности са му необходими за осъществяване предмета на дейност на ръководената от него структура. С тези мотиви съдия Дончева отхвърля като неоснователна исковата молба на уволнената служителка.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд. Припомняме, че на 5 март бяха уволнени всички, работещи в направление „Култура“. Прекратени бяха трудовите договори на Елена Николова и Яна Янакиева – организатори на културни прояви и връзка с културните институции“, на  Павлин Стамболиев, организатор в културно-информационния център, на  Ивелина Демиревска, назначена като гл. експерт „Европейски проекти и програми“, въпреки че има цяла отделна дирекция в Общинска администрация със същите отговорности.

Крайното решение да освободи цялото направление кметът на Благоевград взел заради поредицата от гафове с привкус на саботаж, сред които бе авансовото изпращане на честитки за 3 март ден преди отбелязването на 147-годишнината от обесването на Васил Левски, както и покани за честване на националния празник, адресирани до лица, които вече не са фактори в управлението на Благоевград.в.Струма

Добавени коментари

Асен публикува:
07 Август 2020 | 14:36
Това с поканите и честотите е дело на труженичките на ТомоФФ, които са се запердили да не ги гледат, знаете кои са - Пролет и сие, продавачката дето не може да пише, както и всички от отдел "Връзки с обществеността" - ОСТАВКА

Добавете Вашия коментар

TOP