Съдът освободи колата на ексшефката на културата в Благоевград С. Домозетска от 5-м. арест на „Паркинги и гаражи”

26 Февруари 2017 | 22:25
0 коментара
Общество

Благоевградският административен съд обяви за незаконно репатрирането на автомобил от общинската фирма „Паркинги и гаражи“. Колата на семейството на Силвия и Димитър Домозетски от 5 месеца стои заключена в общинския паркинг на „Кончето“ заради дело, което двамата завели след поредно вдигане от „паяка” миналия октомври. „Арестуваният” автомобил е натрупал вече колосалните 7500 лв. такси към общината. Вчера изтече 14-дневният срок за обжалване на съдебното решение в тяхна полза и Домозетски опитаха да изкарат автомобила си от „ареста“.

„На 5 октомври колата ни беше репатрирана от един проход за тротоар пред блок „Парангалица“, където живеем и където паркираме заради липса на друго свободно място наоколо“, разказа Силвия Домозетска. „Зоната е буферна на „синята зона” и затова много хора оставят там колите си, за да не плащат. Това създава огромен проблем на нас, живеещите в района. Оставяме колата си на прохода за тротоара, който е достатъчно широк, виждали сме го в Италия, където сме живели. Там тези проходи са направени точно да се „отпушват“ такива зони. При нас подобно нещо за жалост няма – проходът е 6 м, тротоарът също е 6 м, но се разбрахме със съседите да оставяме автомобила си така, че да не пречи на никого. От „Паркинги и гаражи“ обаче на няколко пъти репатрират автомобила ни. Винаги сме идвали, плащали сме си и сме си го взимали. На третия път обаче решихме, че няма да платим сумата, натрупала се за три дни, колкото бе престояла колата на наказателния паркинг. Колата бе репатрирана в момент, в който мъжът ми бе извън Благоевград.

Единственото, което правят от „Паркинги и гаражи“, е да уведомят полицията, но не и собственика. Така ако сме в чужбина, можем да разберем на третия месец, че колата ни е вдигната. Като се върна в Благоевград, Димитър се обади в полицията, че автомобилът ни е откраднат, и едва тогава разбрахме, че е на наказателен паркинг. 40 лв. е превозът до него плюс по 3 лв. на час, но не повече от 50 лв. на ден – събираха се около 200 лв. Решихме, че това си е рекет, не е справедливо, затова проучих законите и Наредбата за обществения ред в Благоевград, като установих, че автомобилът ни е вдигнат неправомерно. Служителите на „Паркинги и гаражи“ нямат право да вдигат коли по Закона за движение по пътищата. За да го направят, трябва да има полицай, акт за установяване на нарушение, какъвто на нас не ни е даден. Ние имаме само една докладна записка, отгоре на всичко с различни дати. Само това!

Оказа се, че системата е много порочна – първо си плащаш, после си взимаш акта, а би следвало да е обратно. И хората се примиряват и го правят, защото са принудени – колата им трябва. Ние обаче решихме, че ще преживеем няколко месеца без автомобил, за да искаме справедливост, като обжалваме в съда, но нямаше какво, защото нямахме акт. Два пъти от общината отказваха да ми дадат акта, но на базата на това подадохме жалба в Административен съд и тя бе уважена. Решението на съдия Иван Шекерлийски е в наша полза и то е, че разпореждането за репатриране се обявява за нищожно“, разказа историята Силвия Домозетска, която е бивш шеф на отдел „Култура” в община Благоевград.

Докато съпругът й помпаше гумите и сменяше акумулатора с надежда, че ще си вземе автмобила, служителят на смяна към „Паркинги и гаражи“ Станчо Гръчки му съобщи: „Шефът каза да не я изкарвате. Не мога да ви пусна, без той да ми нареди. Каза, че решението се обжалва“, обясни Гръчки.

„Проверихме 20 минути преди края на работния ден вчера (б.р. – завчера) и нямаше депозирана жалба“, поясни С. Домозетска. Половинката й коментира, че липсата на автомобила им създала твърде големи неудобства през изминалите 5 месеца заради трудности по обгрижване на възрастните им родители извън града, от една страна, и внучката им на годинка, от друга.

В последвалата телефонна комуникация между директора на „Паркинги и гаражи“ Васил Атанасов, адвоката на дружеството и собственика Д. Домозетски стана ясно, че обжалване до Върховен административен съд наистина е направено по пощата с писмо с обратна разписка.

„Казусът е интересен, тъй като по Закона за движение по пътищата собственикът на терена, на който са паркирали, в случая общината, определя кой да санкционира нарушителите – каза шефът Васил Атанасов. – Общинският съвет на Благоевград е решил контролният орган да е „Паркинги и гаражи“, кметът е определил със заповед директорът на дружеството да изпълнява функциите и да определя също със заповед лицата, които имат право да изпълняват санциите, включително и репатриране. Не виждам нещо неясно и ставаме смешни с това решение на съда. Затова обжалваме“, допълни Атанасов.

7500 лв. е натрупаната до момента такса за престой на автомобила на семейство Домозетски на наказателния паркинг. Решението на Административен съд – Благоевград засега ги освобождава от този дълг. Ако то се потвърди и от по-висшата инстанция, съпрузите са категорични, че ще искат солидно обезщетение от общината.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP