Съдят дървосекач, причинил смърт поради немарливост в Благоевградско

19 Септември 2017 | 16:29
0 коментара
Общество

Дървосекач от Пиринско отива на съд, след като причини смърт по непредпазливост.

Случаят е от 21.05.2016 г., когато в землището на с. Дренково, обвиняемият С.К. извършвал механизирана сеч на дървесина с моторен трион на територията на дърводобивния обект на горския стопански план на Държавно горско стопанство гр. Благоевград.

За извършване на тази дейност едноличното дружество „Е.Г.“ имало позволително за сеч, издадено от компетентните органи.

Механизираното поваляне на дървета е правно регламентирано и представлява източник на повишена опасност, като разпоредбите за неговото извършване са уредени в Правилника за безопасност на труда в горите.

Във въпросния ден обвиняемият К. допуснал външно лице в непосредствена близост до зоната с радиус 50 м., която се счита за опасна за пребиваването на хора и машини в нея. Наред с това той не преустановил сечта и не уведомил ръководителя за закачени отсечени дървета, което бил длъжен да направи, съгласно Правилника.

Вместо това той продължил да извършва механизираното поваляне на други дървета, оставяйки ги опрени с отрязаната част на земята и закачени с клоните на връхната част върху други неотрязани дървета.

В резултат на немарливо изпълнение на работата от страна на дървосекача последвало падане на едно от отрязаните дървета върху намиращия се в непосредствена близост мъж. Това причинило несъвместима с живота черепно-мозъчна травма, изразила се в тежко увреждане на мозъка на пострадалия, довела до неговата смърт.

За извършените деяния С.К. е бил подведен под наказателна отговорност, като след внесен в съда от Окръжна прокуратура – Благоевград обвинителен акт, предстои да бъде насрочено съдебно заседание по делото.

 

Добавете Вашия коментар

TOP