Съдия от ВСС поиска оставката на Лозан Панов заради скандалния видеолип, сниман в Съдебната палата

23 Април 2020 | 14:08
0 коментара
Криминално

Съдия от Висшия съдебен съвет /ВСС/ поиска оставката на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов заради скандалния видеолип, заснет във фоайето на Съдебната палата. Искането беше отправено от Севдалин Мавров по време на продължаващото вече повече от четири часа заседание на ВСС, на което се обсъжда въпроса. Съдебната палата се стопанисва именно от Лозан Панов и затова Мавров счита, че отговорността е негова.

„Искам да разбера защо г-н Панов е абдикирал от задълженията си. Ако някой има достойнство след този скандал… Ако бях аз, бих си подал оставката.“, обяви магистратът.

Съдия Дишева пък оправда Лозан Панов с довода, че той не е длъжен да гледа съдържанието на видеоклипа, защото ВСС не е упълномощавал за това ВКС. Тя заговори за преврат и за линч по време на извънредното положение.

Според нея част от членовете на Висшия съдебен съвет се опитват да отнемат правомощията на ВКС. По нейно желание беше подложено на гласуване, но не беше одобрено да се направи анализ на начина, по който е стопанисвана Съдебната палата.

Следващият четвъртък членовете на ВСС ще обсъждат Лозан Панов повече да не стопанисва сградата, а тези правомощия да бъдат прехвърлени на председателя на Апелативния съд в град София.

Както Искра.бг ви съобщи клипът предизвика бурни реакции в обществото и в съдебната власт, след като беше публикуван в групи в социалните мрежи. Причината са заснети разголени момичета, танцуващи на фона на емблематични символи за правната система. Текстовото съдържание на песента намеква за легализирането на наркотиците.

На кадрите се вижда и дете, което държи пистолет в ръцете си. Това предизвика стартирането на проверка от Агенция за закрила на детето.

Клипът е заснет в Съдебната палата срещу наем от 800 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP