Съдия Екатерина Николова: Постигнах всички приоритети, РС - Благоевград се утвърди като новатор на добри практики за достъпно правосъдие

10 Май 2016 | 18:57
0 коментара
Общество
Съдия Екатерина Николова: Постигнах всички приоритети, РС - Благоевград се утвърди като новатор на добри практики за достъпно правосъдие

Доскорошният председател на Районен съд - Благоевград Екатерина Николова в публичен отчет за 5-годишния си управленски мандат.

Съдия Николова, каква е равносметката Ви след един управленски мандат начело на Районен съд- Благоевград? 


- След последния 5-годишен управленски мандат Районен съд - Благоевград успя да се утвърди както на местно, така и на национално ниво като един модерен, работещ и водещ съд, като новатор и лице на редица добри практики при оптимизиране на достъпа до правосъдие за гражданите и адвокатите, при предлаганите съдебни административни услуги, в областта на електронното правосъдие, детското правосъдие, популяризиране на медиацията като алтернативен способ за решаване на делата и др. 

В съда ни се въведоха утвърдени международни стандарти за работа на съдиите и съдебната институция, обезпечиха се равни и съразмерни условия на труд за магистратите и съдебните служители, което ускори значително мотивацията, срочността на работата и подобри качеството на дейността ни. Така срочността на разглежданите и приключвани дела в наказателното отделение за последните 5 години бе завишена с близо 20% - до 84% приключвани съдебни дела в 3-месечен срок и ликвидност на делата до рекордните 91% за годината. В гражданското отделение също се достигна и затвърди едно високо ниво на срочност на разглеждане и приключване на делата до 87% приключвани дела в 3-месечен срок и близо 88% на ликвидност на делата като цяло за годината. Този резултат показва реално ефекта от въведените нови организационни мерки и международни стандарти за работа на съда в полза на гражданите и бизнеса, като той е последица от личните усилия и труд на всички съдии и служители, прилагащи въведените от ръководния екип нови организационни мерки и начин на работа. 

Отделно от това активността и различните проекти, в които съдът ни се включи през последните 5 години, обезпечиха за адвокатите възможността за достъп до делата им по електронен път. Всеки адвокат от 2011 г. за първи път можеше да прави справки за движението на своето електронно дело и да копира документи от него напълно безплатно и неограничено във времето от собствената си адвокатска кантора и от всяка друга точка на планетата, имаща достъп до интернет. Това стана възможно чрез първия за страната Единен електронен портал за дистанционен достъп до делата на адвокатите, разработен по наша идея. Техническият вариант бе предоставен за ползване и на съдилищата в Благоевградски регион, на Окръжен съд - Благоевград, както и на съдилищата в Смолянски регион, а понастоящем идеята бе доразвита и надградена на национално ниво с проект на Висш съдебен съвет. 

Заради този опит на съда ни ВСС взе решението в края на 2015 г. новият централизиран електронен портал да бъде тестван първо в съдилищата именно на Благоевград и Смолян преди неговото повсеместно прилагане за всички други съдилища в страната. Считано от тази седмица, започва и това тестване в реално време и ползване на новия портал на ВСС в съда ни, заради което и организираме специална разяснителна кампания и кратка презентация за ползите и възможностите на новия портал. 

Гражданите на Благоевград вече имат възможност да ползват и оборудвания първи за региона медиационен център, създаден отново по идея на РС - Благоевград през 2012 г., да участват в медиационни срещи с медиатори и адвокатите си в неутрална среда и да се възползват от този алтернативен начин за по-бързо и икономично решаване на техните съдебни спорове.

За още по-ефективно прилагане и популяризиране на медиацията РС - Благоевград от този месец се включи и в нов проект с национално значение - „Медиация в подкрепа на бизнеса”. За децата на Благоевград в рамките на 2 различни проекта съдът ни инициира през последните 4 години и подпомогна обособяването на първата за региона „синя стая“ за разпит на деца по наказателни дела. Тази идея бе реализирана с партньорите от ИСДП и с активното и основно съдействие на община Благоевград и кмета д-р Атанас Камбитов. А с партньорите ни от МСС - България съдът ни успя да оборудва и първата за региона съдебна зала, адаптирана за изслушване на деца по граждански дела. 

Това са две отделни и различни специализирани помещения за работа с деца по делата в различните съдебни процедури /граждански и наказателни/, в които е обезпечена по-щадяща и дружелюбна среда за участието на децата и за комуникацията им със съда, при отчитане на всички международни стандарти и права на детето съгласно конвенцията на ООН. За повишаване на правната култура и формиране на правилен модел на поведение и отношение към съдебната институция и закона Районен съд - Благоевград организира и проведе и първите уроци по детско правосъдие заедно с прокурорите от РП - Благоевград за всички училища в страната.

Бе създаден и първият в страната план за родителстване от наши съдии, който представлява информационно помагало и адаптирана добра практика на Английската кралска съдебна система и Уелс, целящо да мотивира и насърчи родителите в раздяла да приключват споровете си чрез съгласуване на споразумение в изключителен интерес на своите деца и така сами да станат гарант за едно по-щастливо, защитено и сигурно бъдеще на децата.

Достатъчни ли са 5 години за изпълнение на управленската Ви стратегия за развитие на съда? 


- Тези 5 години се оказаха напълно достатъчни да изпълним всички цели в заложения от мен стратегически план, заради който и бях избрана от ВСС за ръководител на съда ни през 2010 г., като дори направихме това предсрочно и се наложи да допълним стратегията си с нови цели в областта на електронното и детското правосъдие. По този начин обезпечихме прилагането на всички инструменти за електронно правосъдие, които са допустими и приложими в момента по националното ни законодателство, и гражданите и адвокатите се ползват от тях ежедневно. Въведохме утвърдените международни стандарти за работа с деца и детско правосъдие, което липсваше в съда ни. Всичко това мотивира и удостояването на съда ни за втори път със статута „Съд-модел на България” в работата на съдебната система през 2012 г. 

Какви бяха основните Ви приоритети през изтеклия мандат и какви стъпки направихте за повишаване на доверието на гражданите в правосъдната система?


- Основните приоритети бяха няколко. Първо исках да се обезпечат равни и съразмерни условия на труд на всички съдии и съдебни служители, защото само когато се гарантират равни възможности за работа, може да се изисква и очаква постигането на по-добри срочни и качествени показатели, както и да се повиши обективната възможност и мотивацията на всички работещи в съда ни да изпълняват своите задължения именно съобразно очакванията на обществото. Това бе постигнато и резултатите са налице, след като се обособиха две отделения по материя /гражданско и наказателно/, след като се раздели съразмерно работата и се въведе разпределение на делата на случаен принцип и при отчитане на тежестта на самите дела. Този подход на работа понастоящем е утвърден като адекватна и ефективна мярка за обезпечаване на съразмерни условия на труд и на национално ниво с приетите нови правила на ВСС за оценка на натовареността на съдилищата, които влязоха в сила от месец април. Тежестта на разпределяните дела на съдиите заедно с тяхното количество ще бъдат основните обективни измерители за натовареността на съдията и натовареността на всеки съд в страната ни.

Друг важен приоритет бе именно повишаване на общественото доверие в работата на съдебната ни институция чрез максимална прозрачност и отчетност на нашата дейност, чрез улесняване на достъпа до правосъдие и предлаганите съдебни административни услуги. Индикатор за постигането на този приоритет бяха периодичните анкети, които се правеха по електронен път с гражданите и адвокатите посредством сайта на съда ни. Според резултатите от тези анкети и оценката, която бе направена за работата на съда, близо 70% от анкетираните 233 лица са посочили, че имат доверие в съдебната ни институция, близо 89% са поставили отлична оценка за работата на съдебните служби и служителите, близо 85% са поставили отлична оценка за работата на съдиите, близо 96% са поставили отлична оценка за работата на ръководния екип на съда, а около 91% от тях са посочили, че РС - Благоевград в края на изтеклия 5-годишен управленски мандат е обезпечил правосъдие близо до хората. Всичко това за нас е доказателство, че и този приоритет е постигнат и е оценен от хората адекватно.

Считам, че най-важната стъпка за повишаване на общественото доверие бе и тази откритост и непрекъснато насърчаване на гражданите и адвокатите да комуникират със съда ни, да правят своите предложения за подобряване на работата ни, да отправят своите критики и предложения, за да имаме обективната външна оценка къде следва да пренасочим и съсредоточим своята активност и усилия. Може да се каже, че активността на хората и адвокатите, които имаха достъп и комуникация със съда ни, предопредели и постигането на отчетените позитивни резултати от нашата дейност, защото съдът работеше наистина за гражданите и предлагаше правосъдие близо до гражданите и по начин, който те считаха за най-оптимален и защитаващ техните права и интереси. Това също е международен стандарт за работа на съдилищата в другите европейски страни и в САЩ, който широко се прилага в работата на колегите там от години. 

- За какво не Ви стигна времето като административен ръководител? 


- Времето от 5 години бе напълно достатъчно да свърша всичко, за което през 2010 г. се кандидатирах за ръководител на РС - Благоевград, защото имах до себе си отличен екип от колеги и съдебни служители, с които наистина работехме чудесно и всички проявиха изключителна всеотдайност, креативност и отговорност при изпълнението на всяка поставяна задача. За мен бе привилегия и изключително ползотворно да работим заедно в екип с колегите Владимир Пензов, който бе заместник-председател и ръководител на наказателното отделение в съда ни, и съответно колегата Иван Петков, който бе ръководителят на гражданското отделение в съда ни през тези 5 години, със Сашка Атанасова, която е нашият съдебен администратор и ръководител на съдебните ни служители, с другите съдии и съдебни служители, които сами проявяваха активност и интерес, като се включваха и подпомагаха реализирането на всяка отделна и допълнителна дейност и инициатива на съда ни.

Това са хора, които наистина показаха изключително чувство за отговорност и всеотдайност за да бъде променен, модернизиран и реформиран съдът ни съобразно очакванията на гражданите и съобразно нашите собствени изисквания за респектираща с работата си съдебна институция в една европейска държава. Затова бих искала да благодаря на всички тези колеги и служители. Надявам се, че съдът ни ще продължи и занапред да съхрани този си статус и ниво на обществено доверие. 

Ще се кандидатирате ли за нов управленски мандат?


- Бих се кандидатирала за ръководител само когато и ако считам, че бих могла да бъда полезна със свои идеи за даден съд, защото административната дейност и управлението на съд е възможност за различна професионална изява и работа на национално и наднационално ниво в полза на съдебната система, което несъмнено може да бъде истинско професионално предизвикателство за един магистрат. 

- Кои са делата, които са повлияли на израстването Ви в професионален и човешки план?
- Аз съм наказателен съдия и разглеждам преимуществено наказателни дела. Това са делата, при които често съдията трябва да вземе решението дали и до каква степен да ограничи едно от основните и изконни права на всеки човек - правото му на свобода. Лишаването на един човек от това право винаги променя живота и съдбата му, особено когато наказанието следва да се изтърпи ефективно. При всяка една такава преценка съдът трябва да намери баланса между обществения интерес и житейската справедливост, съотнесена към всяка конкретна човешка съдба, и да определи такова наказание, което, от една страна, да демотивира осъдения отново да престъпи закона и навреди на обществените отношения, а от друга страна - да формира в него потребност да бъде полезен на това общество и държавата си най-малкото като има поведение в съответствие със закона.

Този тип преценка неминуемо влияе на всеки съдия и развива в него изключително силно чувство за справедливост и непримиримост с различни ситуации, когато в тях липсва такава справедливост, независимо дали става въпрос за съдебната система или извън нея, в чисто личен и човешки план. Усещането за справедливост, от своя страна, е едно от водещите човешки чувства за всяка форма на промяна към по-добро бъдеще, така че съдийската професия определено може да има своето позитивно отражение в развитието на всеки човек.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP