Съдии и прокурори с по 1 заплата коледен бонус, полицаите с по 480 лв.

18 Декември 2019 | 09:27
0 коментара
Общество

По една основна заплата ще вземат магистратите и съдебните служители за Коледа в Пиринско. Това реши бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет, а пленумът даде съгласие административните ръководители „да упражнят правомощията си на основание чл. 7, във връзка чл. 9 от Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения“. Това на практика означава, че шефовете трябва да определят размера на коледната премия на всеки в съда и прокуратурата, като сумата не може да надвишава една основна заплата с възнаграждението за съответния ранг. Определянето на коледните премии и платежните нареждания за допълнителното възнаграждение следва „да бъдат инициирани не по-късно от 18 декември 2019 г.“, са указанията на бюджетната комисия към административните ръководители.

Средната заплата на съдия или прокурор с по-голям стаж е около 3300 лв. и около 1100 лв. на служител.

Шефовете на районните съдилища одобряват коледните възнаграждения на своите колеги и служители и правят предложение до Министерство на правосъдието да даде по една заплата на държавните съдебни изпълнители и съдии по вписванията, които са под тяхната шапка. Премията на всеки съдебен шеф пък се определя от ръководителя на съда над него.

Според запознати в съдебната система отдавна не е била раздавана коледна премия в такъв размер. През последните години бонусите бяха процент от основното възнаграждение, като през 2018 г. ВСС реши всички да получат по 43.5% от основната заплата. През тази година е имало по-голяма бюджетна дисциплина и повече икономии, които позволяват изплащането на цяла заплата за празниците.

Коледна премия ще има и за служителите в съдебна охрана, която обаче няма да е  в размер на една заплата. „Когато става въпрос за пари, за нас от съдебната охрана важи Законът за МВР. Така че ще вземем близки до техните бонуси“, обясни за „Струма“ благоевградски съдебен охранител.

Полицаите ще получат твърдо по 480 лв. на човек, без значение дали са началници, или редови служители.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Добавете Вашия коментар

TOP