Свирепа магнитна буря ни удря и днес! Какво да очакваме?

02 Август 2016 | 08:35
0 коментара
Общество
Свирепа магнитна буря ни удря и днес! Какво да очакваме?

Втора магнитна буря ще ни удари днес, след като миналата седмица слънчеви изригвания започнаха да бушуват над Земята, съобщават от Националната администрация на океаните и атмосферата на САЩ. Според изчисленията на учените зад Океана опасността от геомагнитни аномалии е 65%.Очаква се днес заредените частици от голямо слънчево изригване да достигнат до атмосферата на планетата и да се сблъскат с нейното магнитно поле. Поток от слънчев вятър би могъл да повиши нивото на магнитната буря до G2, уточнява „Телеграф”.

Любителите на полярни сияния могат да се възползват и да наблюдават красивото явление, ако се намират на голяма географска ширина – тоест в близост до Арктика или Антарктида.

От Националната администрация на океаните и атмосферата предупреждават, че заради бурята полярното сияние може да се наблюдава дови и в по-умерените ширини, включително и над Ню Йорк и щата Уисконсин. Американските учени предупреждават, че са възможни проблеми с електропреносната система, с движението на сателитите у с разпространението на радиосигнали на по-големи разстояния.

„Магнитната бъря няма да бъде силна. Когато тя се квалифицира като G от нула до четири, това означава, че магнитосферата на земята е спокойна. Когато е М от 1 до 5, се води лека и средно висока магнитна буря, а когато е Х от 0 до 9, тогава тя е силна. Сегашната квалификация показва съвсем леки изменения на земната магнитосфера и в никакъв случай не можем да кажем, че е страшна и опасна”, обясни шефът на обсерваторията в Рожен Никола Петков.
Според ннеего научни доказателства, че магнитната буря оказва влияние върху хората, няма. Смята се, че между 8 и 10% от хората се влияят от тях, но това не е доказано.

Добавете Вашия коментар

TOP