Свирепа буря наводни къщи, отнесе улици, животни и коли в белишкото село Краище

08 Юли 2020 | 07:56
0 коментара
Общество

Свирепа буря удари в понеделник в следобедните часове  белишкото село Краище. Около 10 къщи са наводнени, десетки дворове и градини са пострадали, а две от улиците останаха непроходими заради свлякла се земна маса и големи камъни и скали от дерето над селото. Дребни животни са отнесени от водата, а лек автомобил е преместен от свляклата се огромна земна маса и се е спрял в циментова ограда на близка къща. За щастие няма пострадали хора, но природната стихия е изплашила местните жители.

Бурята е продължила близо един час. Обилен дъжд, гръмотевици и градушка ударили селото. Паниката дошла, когато от дерето заедно с водата започнали  да се свличат земна маса и огромни камъни. Кметът на селото Муса Мизур определи наводнението като истински потоп.

Най пострадали са улиците „Единадесета” и „Деветнадесета”, които били почти непроходими след бурята. Там са и наводнените домове. В няколко от тях са пострадали и приземните етажи в други мазета и дворове. Специализиран автомобил към РСПБЗН – Разлог се отзовал на място, за да източва водата от наводнените къщи. Багер към кметство Краище и товарен автомобил започнаха разчистването на свлачищата от улиците. Към 18:00 часа разчистването все още продължаваше.

„Действително положението беше много сериозно. Обилен дъжд, градушка, виелица, истински порой. Бурята продължи около един час. Не ми се мисли какво можеше да стане, ако беше продължила по-дълго време. Запушиха се много шахти и улиците станаха като реки. Аз съм от 20 години кмет и такава буря не помня. В момента разчистваме главните  улици, за да може да има проходимост и да се придвижваме нормално. Утре ще продължим, ще помогнем и на хората, чиито домове са наводнени. Проблемни са къщите, които са под нивото на пътя. Пожарникарите отводниха няколко от тях, в другите хората се справиха сами, но положението действително е много сериозно. Имахме сигнал за пострадало дете, но за радост се оказа, че то е живо и здраво. Ще се справим и с това, най-важното е, че няма пострадали хора“, разказа кметът Муса Мизур и допълни, че има информация за отнесено от водата куче и пернати.

Колко и какви са щетите, тепърва ще се изяснява. Бурята предизвика сериозни проблеми и на пътя Разлог – Юндола. В близост до разклона за Белица   огромна върба се пречупи и препречи платното. Движението бе спряно за около час, докато дървото бъде отстранено от екипи на Областно пътно управление и пожарникари. Образуваха се  километрични опашки от автомобили, които се оказаха блокирани от природната стихия. На разклона за Краище са се ударили и два автомобила, като причините за ПТП-то се изясняват. Според местни инцидентът е станал заради бурята.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP