Свиленски: Срещу 17-те кандидати на БСП се изправи премиерът с мощта на държавната администрация!

29 Май 2019 | 18:55
1 коментара
Политика

БСП загуби изборите за Европейски парламент и е най-нормално лидерът й да подаде оставка и да поиска нов кредит на доверие, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски в ефира на Нова телевизия.

 

Той бе гост в предаването "Плюс - минус".

Свиленски коментира резултатите от изборите за Европейски парламент и оставката, която вчера подаде пред Националния съвет на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.

 

"Това е загуба за БСП, каквито и интерпретации да се правят. В крайна сметка задачата, която бе поставена, беше за победа, а победата е един глас повече от опонента, но това не се случи. Така че най-достойното нещо, което може да направи един ръководител, е да подаде оставка", каза Свиленски.

 

Свиленски каза, че когато се анализира загубата на БСП, трябва да се отчита и контекста, в който е станало това.

"Всеки има своето право да коментира, обаче аз мисля, че БСП проведе една добра кампания. Имахме ясна визия за Европа и за България. Не е вярно, че не сме говорили по европейски проблеми. Показвахме фактите и говорихме истината и това ядоса Борисов. Заради това БСП беше поставена в много неравностойно положение, тъй като срещу нас беше изправена държавната администрация, общинската администрация, цялата медийна мощ, както и самият Борисов", посочи Свиленски. 

И изтъкна, че кандидатите за евродепутати от БСП са провели над 700 срещи в страната. В същото време обаче срещу тях се е изправил премиерът Бойко Борисов с цялата мощ на държавната администрация.

 

Правителството раздаде над 300 милиона преди изборите, само днес Министерският съвет раздаде 20 милиона, обърна внимание Свиленски.

 

Сигурно БСП не е постигнала това отваряне на ветрилото към периферията. Това оценяваме като проблем, каза Свиленски, който беше председател на предизборния щаб на БСП. Вчера на заседанието на пленума той подаде оставка от този пост.

 

Свиленски отговори на въпроси, свързани със състава на евролистата на БСП - не е ли имало много хора, чужди на партията в нея, което е разколебало избирателите.

"Гражданската квота получи не малък брой преференции, следователно те са допринесли за резултата", бе неговият отговор.

 

Според Свиленски не е било грешка напускането на парламента. "През тези три месеца българският парламент показа, че е несъстоятелен. Проверете колко време е работил парламентът", обърна се към водещите той.

 

Мисията на БСП е да свали ГЕРБ от управлението, няма друга партия, която да се справи с това, убеден е Свиленски.

 

"Оставката на Нинова е подадена съобразно устава и нашите документи. Тя е само констатирана, т.е. не е нито приета, нито отхвърлена. Когато си загубил избори, ти трябва да поискаш отново доверието, иначе е непочтено спрямо тези, които са те предложили и избрали на този пост", каза Свиленски.

 

До момента единственият човек, който е обявил, че ще се кандидатира за председател е г-жа Нинова, продължи той. Запитан дали омбудсманът Мая Манолова би могла да претендира за този пост, Свиленски напомни, че Манолова е напуснала БСП, когато е била избрана за обществен защитник. Досега не се еислучвало деполитизиран човек да се е кандидатирал за каквото и да е, добави Свиленски. Според него, ако възникне такъв казус, по него ще трябва да се произнесе Общопартийната контролна комисия.

 

Очаквайте подробности!

Добавени коментари

Избирател публикува:
29 Май 2019 | 23:25
Свиленски да ти е.ба пут.ката майчина нагла! Защо премълчаваш за овчеглавия президент и всички медии, включително олигофрените от Пиринско.бг, които още не са си актуализирали новините! Трябва да се пише ПРОВАЛЪТ на лайновозите от БСП в ПИРИНСКО!

Добавете Вашия коментар

TOP