Свижданията в затворите вече онлайн

21 Юни 2020 | 18:27
0 коментара
Криминално

Коронавирусът промени и свижданията в затворите. Те вече се провеждат онлайн. Над 4 хиляди видеосвиждания са били проведени през изминалите три месеца по време на епидемията, отчитат от Министерството на правосъдието.

Aсен Събев е на прага на свободата. Зад решетките е от 20 години. Предстои му да излезе след 2 месеца. Казва, че онлайн свижданията го спасили от тоталната изолация. „Просто за да не изгубим връзка с близките си, да не се отчуждават лишените от свобода и го решиха и беше много добро решение”, разказа той.

„Беше тежко решение, защото всички разбират колко са важни тези свиждания за лишените от свобода”, обясни проф. Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието.

Видеосвижданията дали възможност на затворниците да се срещат със своите близки не само в почивните дни. Продължавали около 20 минути. „Една много голяма част от лишените от свобода са се възползвали и смятаме да потърсим възможност, когато се нормализира обстановката ние да запазим тази форма”, уточни проф. Проданов.

Традиционните свижданията са по 40 минути. „През стъкло са. Някъде около 10 см разлика, но има предпазно стъкло и по телефон”, разказа Асен Събев.

А междувременно затворници продължават да водят съдебната битка да имат право интимни срещи без камери и надзиратели, както и прегръдка с близките.

А коронавирусът не е изплашил лишените от свобода. Засега в затворите и арестите няма случай на заразени. „Имаше една уплаха между лишените от свобода. Това беше първият месец, после не. Но имаше си хигиена, тя си е лична. Всеки си я спазва за себе си”, заключи Събев.

Добавете Вашия коментар

TOP