Светът посрещна 2019-а година с много емоции и надежди

01 Януари 2019 | 11:58
0 коментара
Култура

Светът се сбогува с 2018-та и приветства с фойерверки и празненства новата 2019-та година. Първи Новата година посрещнаха Океания и Азия. Празненствата в Китай не бяха толкова мащабни, защото китайците отбелязват най-вече лунната Нова година през февруари.

В Южна Корея хиляди хора изпълниха улиците на Сеул за традиционната церемония по биене на древна голяма камбана за късмет и благополучие, а в Северна Корея вниманието беше насочено върху новогодишната реч на Ким Чен-ун. В Токио Новогодишната нощ беше белязана от трагедия. Кола се вряза в група пешеходци. Пострадаха осем души, информира БНР.

Русия приветства 2019-та с фойерверки над Червения площад в Москва.

В Лондон повече от 100 000 души се събраха пр река Темза. Британската столица посрещна 2019-та с най-голямото пиротехническо шоу в Европа. Кметът на Лондон Садик Кан посвети зарята на гражданите на Евросъюза, които живеят там. Междувременно премиерът Тереза Мей използва новогодишното си обръщение, за да потърси по-голяма политическа подкрепа за своята сделка за Брекзит.

В полунощ жители и гости на Париж се събраха на емблематичния булевард Шанз-Елизе. Там те наблюдаваха специално светлинно шоу при Триумфалната арка, по време на което бяха прожектирани имената на играчите от френския национален отбор по футбол, който спечели Световното първенство през 2018-а. В новогодишното си обръщение президентът Еманюел Макрон призна, че правителството му трябва да прави повече, за да се подобри живота на французите.

В Берлин стотици хиляди посрещнаха 2019-та на голямо празненство при Бранденбургската врата.

Силните ветрове и поройният дъжд, излял се над гръцката столица Атина, не попречиха на доброто настроение на празнуващите там. Жителите и гостите на града се насладиха на ефектна заря в небето над Акропола.

Светът се сбогува с 2018-та и приветства с фойерверки и празненства новата 2019-та година. Първи Новата година посрещнаха Океания и Азия. Обобщение по темата на редактора Елизабет Гогова:

Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година с фойерверки, музика и танци в Рио де Жанейро. Местни жители и туристи се събраха на прочутия плаж “Копакабана”.

Сред последните големи градове, посрещнали Новата година, е Ню Йорк Там хиляди празнуващи се стекоха на Таймс Скуеър, за да проследят спускането на кристалната топка.

Добавете Вашия коментар

TOP