Световната купа се върна в Москва след околосветско пътешествия

03 Юни 2018 | 17:36
0 коментара
Спорт

Световната купа се върна в Москва след турне, в хода на което трофеят обиколи 50 страни. Днес той бе представен през журналисти, гости и жители на столицата.

В церемонията взеха участие бившият селекционер на България Лотар Матеус, кметът на Москва Сергей Собянин, генералният директор на Организационния комитет Алексей Сорокин и др.

"Обичам футболната игра, Москва и Русия и днес изпитвам забележителни чувства. Това е празник не само на стадионите, но и в различните градове на Русия и съм радостен, че днес мога да представя това мероприятие в Москва. Ако Германия отпадне от турнира, ще стискам палци Русия да продължи колкото може по-далече", коментира Матеус, футболистът с най-много мачове на световни финали (25). "Москва е спортна столица, тук сме посрещали Олимпийски игри (1980), десетки световни шампионати по различни спортове. Днес Москва става футболна столица на света, а ние като стар приятел посрещаме купата, която вече бе в Москва, премина през десетки градове и отново се върна в столицата. Заедно със запалянковците и любителите на футбола от цял свят очакваме първият съдийски сигнал на шампионата на стадион "Лужники". Всички гости на Москва очакват не само футболен празник и първокласни стадиони, но и един прекрасен град с музеи, театри, паркове и най-важното - усмивки и гостоприемността на московчани", каза Собянин.

Сорокин увери присъстващите на церемонията, че не само Москва, но и останалите градове са готови да посрещнат участниците и гостите на Мондиал 2018. Световната купа се връчва на победителя, но после се връща на Международната футболна федерация (ФИФА). Призът е изработен от чисто злато, тежи 6.142 кг. и представлява композиция от две човешки фигури, които държат Земята с изпънати ръце. В този си вид купата е от 1974 г.

Световното турне на трофея стартира през септември в Москва и до декември обикаляше по територията на Русия, след което замина на околосветско пътешествие и посети 50 страни на шест континента. Световното първенство ще се проведе от 14 юни до 15 юли. Домакини в Москва ще бъдат два стадиона - "Лужники" и Спартак". /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP