Светофарната уредба "КЕНЕДИ" на кръстовището при студентските общежития в Благоевград обърква шофьорите

31 Януари 2019 | 18:18
1 коментара
Общество

Светофарната уредба "КЕНЕДИ" на кръстовището при студентските общежития в Областния център обърква шофьорите, коли минават на червено, заблудени от зелената светлина на отсрещния светофар, оплакаха се читатели на “Струма”.

Репортерска проверка на място вчера показа, че сигналът е основателен.

Светофарната уредба на кръстовището при студентските общежития в Благоевград на ул. “Славянска” и ул. “Дойран” обърква шофьорите. Първото, на което се натъкнахме, е, че има съществена разлика във времето, през което светофарът свети зелено и червено. Шофьорите, идващи от поликлиниката в посока ЮЗУ, чакат 58 секунди на червен светофар и имат 27 секунди, за да минат на зелено. На отсрещния светофар на кръстовището шофьорите, движещи се в обратната посока – от ЮЗУ към поликлиниката, чакат 68 секунди на червено, а за зеленото имат на разположение едва 16 секунди, което в час пик, в края на работния ден, води до образуване на опашки. Това разминаване във времетраеното създава доста рискови ситуации за шофьорите, които са изградили рефлекси, че когато видят зелена светлина на отсрещния светофар, тръгват да преминават кръстовището, без да са забелязали, че техният светофар още свети червено.

Репортер на “Струма” вчера стана свидетел на такава опасна ситуация, при която две коли преминаха на червено, подлъгани от зелената светлина на отсрещния светофар. 
Другият съществен проблем е, че и при долния, и при горния светофар не е обособена допълнителна секция за завой наляво или надясно, която да указва на шофьорите, които са се насочили към късата улица, водеща към ул. “Иван Михайлов” и кв.”Запад”. 
“На другите кръстовища – това при ЮЗУ или на булевард “Св. Кирил и Методий” и ул. “Илинден”, светофарите светят в синхрон. На кръстовището при студентските общежития обаче шофьорите стават неволни нарушители, тъй като светофарната уредба ги обърква”, коментира таксиметров шофьор. 
Точно на късата улица, минаваща покрай бившето АПК и Мехонотехникума, за която никъде не видяхме табела за името й, е поставен знак, че светофарът е в пробна експлоатация. Уредбата бе поставена преди две седмици. Миналия петък част от нея беше паднала и като по чудо нямаше пострадали, тъй като ул. “Славянска” е доста оживена.
“Светофарът падна пред очите ни”, сподели Анджи Туджарова в социалната мрежа. Повредата беше отстранена своевременно и в събота светофарът работеше. Светофарната уредба бе монтирана от благоевградската фирма ЕТ “Димитър Янков – Кенеди метал”, която спечели обществена поръчка с оферта от 54 000 лв. с ДДС, от които 4680 лв. за проектиране и авторски надзор. По повод неудобствата, които създава светофарната уредба, бизнесменът Димитър Янков заяви: “Нашата фирма просто изпълнява проекта, който е одобрен от КАТ и общинската комисия по безопасност. В момента светофарната уредба е в пробен период, на място има експерти, които правят проби как ще реагира при авариен режим, при натоварен режим и т.н., времето се изчислява. Изпитателният срок е до 72 часа и след като комисията приеме протокола от пробите, светофарната уредба ще бъде пусната в законна експлоатация другата седмица. Първоначално и аз бях смутен от пропускателния режим, много мои приятели ми се обадиха. Караме по инерция, гледаме, че отсреща свети зелено, и тръгваме. Важно е да се гледа светофара пред нас, мисля, че шофьорите ще свикнат. А що се отнася до падналия светофар, той беше пластмасов, блъснат е от камион, но беше бързо поправен”. 

Припомняме, че светофарната уредба бе поставена след студентските протести, които изригнаха след трагедията с прегазеното момиче на пешеходната пътека. 19-годишната Фатиме Колашова бе блъсната на 12 декември 2017 г. от камион, управляван от 53- годишния Илия Шопов от с. Черниче. Първокурсничката в ЮЗУ, която учила за медицинска сестра, преминала по пешеходната пътека, след което била завлечена със задната част на камиона, тъй като шофьорът просто не я видял.

Тогава студентите направиха бдение в нейна памет и протестираха пред общината, като поискаха да бъде поставен светофар при общежитията. 
“По-добре е като има светофар. Преди тук беше като писта, шофьорите караха с висока скорост”, счита търговката Зоя Марчева, която има магазин до пицарията. 

Добавени коментари

Аз публикува:
02 Февруари 2019 | 22:49
Бриндо Мите Кенеди е свестен ама твоят приятел Краси Кенеди е пълен боклук.Когато качиш статия за дебелата му жена Димитрова от ВиК не позволяваш да има коментари.Явно Краси Кенеди ти дава 1000лв на месец комисионна за да мълчиш и да му правиш свирки г-н Бриндо,защото ти за пари би си продал и майка си !!!!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP