Светла Барякова, Музеен комплекс-Банско: на 18 юни започват честванията по повод 296 години от рождението на Паисий Хилендарски и 256 години от написването на „История славянобългарска“

17 Юни 2018 | 08:38
0 коментара
Култура

На 18 юни с вечерно богослужение в църквата „Света Тройца“ започват честванията по повод 296 години от рождението на Паисий Хилендарски и 256 години от написването на „История славянобългарска“. Това каза за „Фокус“ Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско.

Тя уточни, че богослужението започва в 16,30 часа.

По думите й честванията за Хилендарския монах, които ще продължат два дни, са организирани от Община Банско, като активно ще се включи и Музеен комплекс-Банско, както и читалището и училищата от града.

"На 19 юни Банско ще почете Паисий Хилендарски с Божествена света литургия и тържествена програма, която ще започне в 08:00 часа в църквата „Света Тройца“. От 10,30 часа на 19 юни цялата общественост от Банско ще се стече към паметника на Паисий в центъра на града, където ще се поднесат венци и цветя, ще се произнесат речи в чест на Паисий. Отделно от това в Посетителския информационен център в Банско е предвидено и тържество, на което ще припомним за делото на Паисий. Тържеството е под надслов „От Банско през Света гора към бъднините български““, посочи тя. 

Светла Барякова отбеляза, че в рамките на презентацията ще припомнят за делото на Хилендарския монах, за българските Атонски манастири, за тяхната роля в нашето Възраждане, за съхраняването на книжовността и от там вярата и българщината; за връзката на банскалии с Атон; за огромната дарителска дейност на по-големия брат на Паисий – Хаджи Вълчо и други.

Директорът на Музеен комплекс-Банско подчерта, че Паисий е канонизиран за светец през 1962 година и от тогава всяка година на този ден българите си спомнят за делото му и свеждат глави в знак на признателност.

„За Паисий Хилендарски може да се говори много и винаги ще бъде недостатъчно, защото той наистина е първият, който запали зората на нашето Възраждане; първият, който се обърна към миналото с поглед към бъдещето и ще остане всевечен в нашето настояще и бъдеще със заветите си и своите прозрения. Делото му е огромно. Банскалии изключително много тачат своя съгражданин и своя обичан син и се готвят по достойнство да отбележат неговия ден“, коментира Барякова. 

Според директора на Музеен комплекс-Банско, е безкрайно важно хората да помнят делото на Паисий Хилендарски, защото той е първият, който издига българщината и българския дух в култ.

Тя подчерта, че той търси корените на нашата национална идентичност, търси основания за българска гордост, търси основание за изграждане и утвърждаване на българското национално самосъзнание.

Светла Барякова заяви, че Паисий е един от най-великите българи, защото той просто е прекрачил своето време с векове напред.

Добавете Вашия коментар

TOP