Светкавично! РИОСВ - Благоевград провери сдружение "Балкани" в горялото село Влахи

01 Септември 2017 | 14:40
3 коментара
Общество

РИОСВ – Благоевград извърши проверка на условията за отглеждане на животни в Център за едри хищници на Сдружение за дива природа (СДП) „Балкани“ в с. Влахи, община Кресна, който е регистриран през 2014 г.

Експертите констатираха, че в него към настоящия момент се отглеждат два екземпляра Кафява мечка (Ursus arcos) и два екземпляра Вълк (Canis lupus), които бяха показани от медиите по време на пожара в Кресненското дефиле. В РИОСВ-Благоевград е регистрирана само една от мечките, а другите животни нямат необходимите регистрации.

Мъжкият екземпляр кафява мечка е предоставен от РИОСВ - София на Сдружение за дива природа „Балкани“ за отговорно пазене и отглеждане. РИОСВ - Благоевград е издал регистрационна карта за него с № БЛ-027/03.08.2006 г. по чл. 91 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Женският екземпляр кафява мечка е предоставен от Държавно ловно стопанство „Кормисош“ с договор за отглеждане от СДП - Балкани.

От РИОСВ – Благоевград не е издавана регистрационна карта по реда на чл. 91 от ЗБР. Двата вълка са предоставени от Зоокът - Павликени и Зоопарк-Стара Загора с договор за размножителен заем. За тях не са издавани регистрационни карти по реда на чл. 22 ал. 1 от Закона за защита на животните (ЗЖЖ). Предвид констатираните при проверката нарушения на ЗБР и ЗЖЖ, предстои образуване на административно-наказателна процедура.

Кафявите мечки се отглеждат в непосредствена близост да регулацията на с. Влахи на разстояние по-голямо от предвиденото в закона, в железобетонно заграждение с метална мрежа и електро ограда, подсигурена с кльон на площ от 2500 кв.м.

Вълците се отглеждат над регулацията на с. Влахи в железобетонна ограда с метална мрежа, подсигурено с кльон, с площ 1500 кв.м. И двете заграждения имат изградени басейни за вода за къпане и водопой на животните. Редовно се хранят с подходяща за вида храна. Загражденията са обезопасени, така че да се предотврати бягство на животните и да бъде осигурена безопасност на посетителите.

Площта върху която са изградени съоръженията са върху земя собственост на Държавно горско стопанство - Кресна с договор за наем.Припомняме ,че село Влахи попадна в пламъците на големия пожар ,предизвикан от пастира на екосдужение "Дивата флора и фауна " К. Митев .Веднага след потушаването му институциите започнаха проверка .

 

Добавени коментари

Марние публикува:
02 Септември 2017 | 21:06
Кой знае колко пари са гушнали от сдружение "Балкани" и въпреки това не си вършат работата като хората. Сега заслужават да им треснат максимално наказание за нарушенията.
Ганев публикува:
01 Септември 2017 | 21:17
Ей така трябва да се процедира. С такива шарлатани трябва само твърда ръка.
Запознат публикува:
01 Септември 2017 | 20:06
Успех г-жо Димитрова,вие сте най успешният управител на ВиК Благоевград !!!

Добавете Вашия коментар

TOP