Света Петка събира миряни на храмов празник край симитлийското село Тросково

08 Октомври 2016 | 09:30
0 коментара
Общество
Света Петка събира миряни на храмов празник край симитлийското село Тросково

По традиция в неделя, в навечерието на църковния празник в чест на Света Петка, миряни ще почетат светицата в м. Черква край село Тросково. Тук през последните години се изгражда голяма църква на нейно име и тя ще събере отново вярващите на 9 октомври преди храмовия празник.

В неделя, в 12:00 часа ще бъде отслужена света литургия, а в 13:00 ще бъде раздаден курбан за здраве. Община Симитли е подсигурила и безплатен транспорт за желаещите да се повеселят на празника на църквата в Тросково, който ще тръгва от пазара в Симитли в 9:00 часа и в 10:00 часа, на два курса. Оркестър ще весели празнуващите.

Храм тук е съществувал още в далечни времена. При разкопки са намерени остатъци от глинени съдове и керамика, които датират от периода на царството на Иван Асен II. От 2007 г. по идея на двамата братя Стоян и Тодор Траянови и техните семейства е започнал строежът на нова църква върху основите на храма отпреди столетия. Строителството става с доброволен труд и с помощта на други граждани на община Симитли и кмета Апостол Апостолов. Сградата на новоизградения божи храм впечатлява с уникалната си архитектура и функционалност. Някога многолюдно, сега село Тросково наброява едва 49 жители, но на храмовия празник се събират поне 20 пъти повече хора, допълват от общината.

Добавете Вашия коментар

TOP