Св. Йоан Богослов лекува с прашец на 8 май

08 Май 2019 | 07:51
0 коментара
Култура

Православната ни църква си спомня днес за чудесата, ставали на гроба на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Миряните разказват за честният прах, целебно изхождащ от гроба му в Ефес.

На 100-годишна възраст свети Йоан Богослов заедно със седем от своите ученици отишъл в град Ефес. Той наредил на Христовите последователи да изкопаят кръстообразна могила. Още жив, св. Йоан Богослов легнал в нея, приготвил се и предал Богу дух.

След смъртта на светия апостол ефеските християни разкопали могилата му, но не намерили тялото му. Те го оплакали и се върнали в града. После обаче започнали често да идват на гроба, да се молят и за призовават за помощ и ходатайство светия евангелист Йоан Богослов.
Всяка година на този ден – 8 май, от гроба на апостола излизал много ситен прашец, който извършвал изцеления. Вярващите събирали прашеца и с него лекували различни недъзи и болести.

Свещените песни, които на днешния ден се пеят в негова чест, са съставени главно от св. Йоан Дамаскин и от Цариградския патриарх Герман в VIII век.

По молитвите му Господ да дарува и на нас изцеление на недъзите ни – душевни и телесни – и да се сподобим и ние да бъдем угодни и възлюбени на нашия Христос Бог. Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP