„Супер Луна” и пълно лунно затъмнение може да наблюдаваме този понеделник

19 Януари 2019 | 09:36
0 коментара
Любопитно

 В понеделник сутрин може да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. Следващото такова ще може да видим чак през 2022 г. Това каза за БГНЕС ръководителят на катедра „Астрономия” във Физическия Факултет на СУ “Св. Климент Охридски” доц. Евгени Овчаров.

„Това лунно затъмнение ще започне малко след 05:30. Тогава започва затъмняване на лунния диск от сянката на Земята. Напълно Луната ще бъде затъмнена в 06:40-06:41 ч. като максималната фаза е малко след 07 ч. сутринта. По време на пълното лунно затъмнение Луната ще бъде доста близко до Земята. Пълнолунието и затъмнението почти съвпадат с момента на перигей на Луната, т.е. моментът, в който Луната е най-близко до Земята. Така че ще я виждаме малко по-голяма от обикновено”, обясни астрофизикът.

За да наблюдавате лунното затъмнение не е необходима специална подготовка. Необходимо е да погледне ниско на запад-северозапад и да имате нисък хоризонт в тази посока, тъй като Луната ще бъде близко до Хоризонта и ще може да се види лунният диск, не в естествения бял цвят, в който сме свикнали да го виждаме по време на пълнолуние, а тя ще бъде червеникаво кафява, кърваво червена или керемидено червена. 

„Причината за този цвят е, че Земята има атмосфера. Тази атмосфера така пречупва слънчевите лъчи, че при навлизането в пълната сянка на лунния диск, земната атмосфера може да се каже, че „свети” в червено и осветява лунния диск по този красив начин”, добави доц. Овчаров.

Той каза още, че пълни лунни затъмнение има сравнително често като миналата година са били две, но само едно от тях сме можели да наблюдаваме. „Следващото пълно лунно затъмнение е чак през май 2022 г. Преди това ще има такова, през 2021 г., но то няма да е достъпно за наблюдатели от България и Европа. То ще се наблюдава от Тихия океан, от Австралия,от друга страна на Земята”, уточни ръководителят на катедра „Астрономия”. Освен това пълно лунно затъмнение на 21 януари тази година ще има още едно затъмнение, но то ще е частично и ще се случи в нощта на 16 срещу 17 юли. Тогава дискът ще е затъмнен около 60%. „Друго интересно явление, което ще може да се наблюдава през тази година е пасажът на Меркурий. Планетата, гледана от Земята ще премине пред слънчевия диск. Явлението ще се случи на 11 ноември в следобедните часове”, каза в аванс астрофизикът. Това явление може да се наблюдава със слънчев телескоп. Ученият предупреди, че слънцето трябва да се гледа през специални филтри, защото иначе ще увредим зрението си./БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP