Заплахи за убийство заради „Суджукгейт” доведоха до поредица от обвинения и мащабно разследване срещу бившия директор на МВР-Добрич Веселин Колев.

Прокуратурата днес обяви, че ще подведе Колев под отговорност за отправяне на заплахи срещу основния свидетел в скандала със суджука, в който е намесен бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

По-рано тази година Мартинов бе обвинен, че е изнудвал местен производител на месо за тонове колбаси, като е твърдял, че част от тях са предназначени за премиера Бойко Борисов.

След разгласяването на случая Мартинов подаде оставка като депутат и областен лидер на ГЕРБ.

Сега Веселин Колев е обвинен, че на 19 септември т.г. е отправил нецензурни обиди и заплашил с убийство основният свидетел по „Суждукгейт” Т.А., ако свидетелства срещу Мартинов.  

Според прокуратурата, Колев насочил пръст към свидетеля, имитирайки насочен пистолет и му отправил заплашителни жестове.

„Това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му”, смятат от обвинението.

Бившият депутат от ГЕРБ отрича вината си по случая и твърди, че е жертва на заговор заради неплатени дългове на бизнесмена към него.

Случаят обаче е довел до разкриване на други предполагаеми незаконни действия на бившия МВР началник.

На Колев ще се търси отговорност, че е накарал пътни полицаи да не пишат фиш на водач на МПС, който извършил нарушение и бил без документи.

Още по-тежко е третото обвинение срещу Колев, образувано в хода на разследването.

Прокуратурата смята, че през 2015 той накарал вещи лица, експерти в окръжния съд, да дадат невярно заключение по дело срещу шофьор, причинил смърт по непредпазливост по пътя.

На този етап бившият началник на МВР-Добрич е с мярка за неотклонение подписка.