Студентът от ЮЗУ Йоан Матев е обвинен за убийството в Борисовата градина

23 Февруари 2017 | 16:12
0 коментара
Общество

Повече от година и половина разследващи полицаи не спряха да работят и да събират доказателства по жестокото убийство на 16-годишно момче, извършено в Борисовата градина.

Подробности около разследването дадоха директорът на СДВР ст.комисар Младен Маринов, градският прокурор Емилия Русинова, прокурор Румяна Арнаудова и началникът на отдел „Разследване“ в СДВР.

Проверихме над 1400 лица, 400 от тях са проверявани детайлно. Изготвихме психопортрети. Изискахме камери от всички места в района на убийството. От една камера бяха извадени снимки на вероятния извършител на престъплението. Започнахме да проверяваме всички училища в София,  снехме информация от множество лица, поясниха те.

Всяка експертиза допълваше нашите действия и фиксираше факти, които касаеха деянието, уточни Младен Маринов. По думите му задържаният е влязъл в полезрението на разследващите преди 5-6 месеца. Иззет е ножът, с който е извършено деянието, изпратен е за ДНК експертиза, която се очаква. Използвана е и помощта на чуждестранни експерти.

Младият мъж е правил опити да променя външността и навиците си,  местата, които е посещавал. Включително е спрял да ходи на училище. В процеса на оперативните действия са извършени  множество претърсвания на жилища и моторни превозни средства, които е обитавал или ползвал извършителя, допълни градския прокурор.

Задържаният е 19-годишеният Йоан Матев.  Към момента на извършване на престъплението е бил непълнолетен.  Прокуратурата му е повдигнала обвинение за убийство и е удължила мярката му за задържане до  72 часа. Предстои утре да бъде внесено искане за постоянното му задържане.

Припомняме, че тежкото престъпление бе извършено  на 2 юни преди две години. Тогава 15-годишният ученик беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина. Сигналът на телефон 112 бе подаден около 12.00 часа на обяд, а след първоначалния оглед бе констатирано, че младежът е починал вследствие на прободна рана в областта на сърцето. Столичните криминалисти анализираха записите от голям брой видеокамери, намиращи се в близост до местопрестъплението, а за разрешаването на случая се работеше по няколко версии.

Добавете Вашия коментар

TOP