Студенти от ЮЗУ събират книги за българската общност в Албания

20 Март 2018 | 16:51
0 коментара
Култура

Студентски клуб "Проф. Иван Дуйчев" към Катедра "История" в Югозападния университет се включи в дарителска акция за събиране на книги от български автори за българското малцинство в Албания. Инициативата е част от национална кампания на Международната асоциация на студентите-историци в София. 

В Благоевград дарителската акция се ръководи от Кристиян Ковачев, докторант в ЮЗУ Неофит Рилски", и Георги Никулкин, председател на студентския клуб.

"Още през 2014 година посетих Албания като част от голяма експедиция за събитията по повод 1000 години от смъртта на цар Самуил. Тя бе организирана от ЮЗУ и БАН и в нея участваха студенти и преподаватели от почти всички учебни висши заведения, в които се изучава история.

Посетихме местата, свързани със Самуил. В Албания посетихме град Корча. Тогава видях, че местното население живее крайно бедно. Като минавахме с автобус, местните буквално спираха земеделската си работа, за да ни гледат. Тогава разбрах, че в тази част живеят и не малко българи", спомня си Ковачев.

Заради тези впечатления, оставили траен отпечатък в съзнанието му, Кристиян решава без колебание да стане част от кампанията за събиране на книги и учебници за българите в Албания.

Младежите събират книги за българската общност в областта Гора. Там нашите сънародници имат желание да четат български книги, да изучават български език.

"За разлика от другите градове, в които има българска диаспора, в областта Гора няма българско училище или такова, в което да се изучава български език", казват Ковачев и Никулкин.

Според тях, сега, след като Тирана официално призна българското малцинство, има шанс да се затвърдят връзките между България и нашите сънародници в Албания. "Това може да стане и чрез книжнината, която ще бъде изпратена от София", убедени са младите историци.

Дарителската кампания върви добре. Интересът е не само сред академичната общност, благоевградската общественост също прояваява интерес. Дарители вече има също от Симитли и Гоце Делчев. Събирането на книги за българската общност в Албания ще продължи до 28 март. Книгите се предават в университетската библиотека на ЮЗУ.

Добавете Вашия коментар

TOP