Студенти от ЮЗУ искат по - високи стипендии

05 Март 2019 | 10:08
0 коментара
Общество

Горната граница на студентските стипендии да се увеличи от 150  на 200 лв. За това са настояли студентите от Югозападния университет “Неофит Рилски” по време на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), което наскоро проведе заседание.

“Ще пуснем съгласувателна процедура сред всички наши членове, след което, ако предложението бъде одобрено, ще внесем такова искане и до МОН”, посочи председателят на НПСС Яна Вангелова пред “Сега”.

Причината за искането на студентите е увеличението на стипендиите за кандидат-висшистите от Македония и българската диаспора от Украйна, Молдова и др., които вече надминават доста тези на българските граждани. Правителството вече 2 пъти повишава техните стипендии с мотива, че по-голяма част от въпросните студенти произхождат от райони с нисък жизнен стандарт и ниският размер на стипендията сериозно разколебава тяхното желание за обучение у нас, особено когато съседни страни им предлагат значително по-високи стипендии. С последното увеличение от началото на годината размерът им се увеличи от 200 на 240 лв.

Сред проблемите, представени на заседанието, е бил и този за намалената държавна субсидия за студентски стипендии в някои университети. Стопанската академия например е получила 200 хил. лв. по-малко за стипендии на възпитаниците си, по-малко средства за това са взели още от Югозападния университет и от университет “Д-р А. Златаров” в Бургас, разказаха от НПСС.

“Част от намалението вероятно идва от намалелия брой студенти в някои вузове, но не разбираме защо разликата е толкова голяма”, коментира Яна Вангелова. Според нея това ще повлияе на самите студенти, защото, за да имат достъп до висше образование, част от тях разчитат именно на стипендиите за издръжката си. Тя обеща скоро въпросът да бъде отнесен до министерството на образованието, пред което ще настояват да получат информация на какво точно се дължи намалението на парите за стипендии във всеки вуз. От НПСС ще искат данни и за процента на студентите, имащи право на стипендия, който трябва да се обхване с планираната държавна субсидия.

По принцип средствата за стипендии се дават отделно и независимо от парите за издръжка на обучението във висшите училища, която зависи от комплексната оценка за качеството, т.е. не би следвало да са по-малко, ако съответният университет т.г. е получил по-малка издръжка за студентите си от държавата. Намалелият брой студенти също не би следвало да се отрази много сериозно, защото т.г. кабинетът даде 49.3 млн. лв. за стипендии – с 2 млн. лв. повече от м.г. – при по-малък брой студенти.

След запитване просветният министър Красимир Вълчев провери случаите. По негови данни средствата за стипендии в Бургаския университет не са намалели, а са увеличени с 50 хиляди лева – от 800 на 850 хил. лв. При Югозападния университет намалението е малко над 200 хил. лв. и то се дължи на намалелия брой докторанти – с 50 души, които по принцип формират най-голяма част от общите средства за стипендии, тъй като стипендиите им са най-високи – 500 лв., и се дават за 12 месеца. За редовните студенти по държавна поръчка в ЮЗУ обаче според него не би следвало да има намаление на стипендиите. При Стопанската академия намалението на общите средства за стипендии е от 977 хил. лв. на 917 хил. лв. и се дължи на по-малкия брой студенти. По думите на министъра е възможно в случая по-малък процент студенти да получат стипендии от м.г., но той не би следвало да е много голям.

Парите за студентски стипендии у нас се разпределят, като най-напред се отчете броят на докторантите и броят на чуждестранните студенти, приети по международни споразумения, след което се правят разчети и за студентите български граждани, приети в редовна форма по държавна поръчка. Всеки вуз пък първо определя правоимащите – тези с двама починали родители, с увреждания и др. – след което останалата сума се разпределя след класация на останалите студенти на базата на успех и доходи, като сумата е между 70 и 150 лв. Всеки университет може да реши.

Добавете Вашия коментар

TOP