Студенти и ученици изписаха великденски яйца в Югозападен университет „Неофит Рилски“

16 Март 2018 | 14:42
0 коментара
Култура

Десетки студенти, преподаватели от различни факултети и ученици от Езиковата гимназия „Академик Людмил Стоянов“ се включиха в работилницата за писане на великденски яйца, която се проведе в заседателната зала на Ректората на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Събитието бе открито от доц. д-р Илия Недин, ръководител на Катедрата по етнология и балканистика към Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, който изрази надежда, че работилницата ще се превърне в традиция. Специален гост на събитието бе доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Тя запозна студентите и учениците с вековната восъчна техника за изписване на яйца и припомни традицията, свързана с един от най-светлите християнския празници – Възкресение Христово.

„За украсата на великденските яйца с тази техника е необходима писалка и парченце чист пчелен восък, който се поставя върху метален конус, а после се нагрява на пламъка на свещ и с него се рисува върху яйцето. По тази начин могат да се изобразят най-различни фигури, мотиви и орнаменти. За да стане интересно и красиво обаче, рисунките трябва да покрият цялата повърхност“, разказа доц. Ракшиева.

Тя подчерта, че техниките не са се променили много от миналото до днес. Събитието бе организирано от Катедрата по етнология и балканистика към Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Добавете Вашия коментар

TOP