Студена и снежна събота

12 януари 2019 | 07:56
0 коментара
Студена и снежна събота

Днес ни очаква поредният студен зимен ден. Температурите се покачват, но все още само на места ще достигат положителни стойности, съобщават от НИМХ. Минималните температури ще достигат до -12 градуса на места в Западна България. Положителни стойности се очакват единствено в крайните южни райони. 

Максималните температури ще са между -1 и 4 градуса.  Ще духа до умерен вятър в цялата страна, като по-силен ще бъде той в Северна България. Не се очакват валежи. През следващите дни започва затопляне. 

От Планинската спасителна служба към Български червен кръст отново предупреждават че лавинната опасност в момента е трета степен от пет възможни.

Припомняме, че вчера лавина в Банско двама младежи. Спасителите са категорични - най-много инциденти стават при 3-а степен на опасност от лавини, наричана още "значителна".

Причината е, че хората подценяват степента. При последните две степени се затварят ски курортите и се отцепват цели участъци. У нас 3-ата степен се дължи най-вече на обилните снеговалежи.

От спасителната служба на Български червен кръст предупреждават, че първият ден след снеговалеж е най-опасен и отново препоръчват да не се кара извън обозначените писти.

Освен това планината изисква задължителна екипировка. Част от нея включва лавинен уред, сонда и лопата. Сред най-важните съвети на спасителите е да се инфорираме добре преди да се качим на високо и да караме само по обозначените писти. Да гледаме времето по новините и да проверяваме сайта на планинската спасителна служба.

Инцидентите в планините се случват заради два основни фактора - подценяване на условията в планината и надценяване на собствени възможности. Това се отнася най-вече за търсачите на силни усещания. Затова най-важното, което трябвало да имаме в планината е разум.

 


Добавете Вашия коментар!