Строителният предприемач Б. Бонев: С поканата до 2 фирми да построят музея община Петрич осигури 1,4 млн. лв. за фирмата на общинския съветник Ал. Василев, ще обжалвам в КЗК този фарс

26 Ноември 2018 | 19:51
0 коментара
Общество

Столичен бизнесмен обжалва в КЗК обществената поръчка в Петрич за изпълнител на реконструкцията на стара сграда в района на бившето военно поделение в музей.

Припомняме, че тя е за 1 407 938 лв., като кандидати се явиха столичното „Джимтех Билд” ООД на Димитър Тушев и „Петрич 2018” ДЗЗД /консорциум между благоевградските „Бодрост-96” ЕООД на Евгени Крънджилски и „Динатстрой“ ООД на общинските съветници Димитър Урдев и Васил Миладинов/, двете фирми обаче изненадващо отказаха да доокомплектоват офертите си по указанията на конкурсната комисия и преди няколко дни петричкият кмет Димитър Бръчков покани за участие в поръчката „Александър-49” на семейството на общинския съветник в Петрич Александър Василев и мощната столична „ВДХ” АД /бивша „Водстрой 98/.

Фирмата, обжалвала процедурата през КЗК, е „Парсек груп” ЕООД на Бончо Бонев. Тя се включва в нея, след като Бръчков вече е офертирал двете фирми да подадат документи за изпълнението на обекта, който ще е гордостта на новия петрички градски парк. След като разбира, че община Петрич минава към пряко договаряне за изпълнител на обекта, на 21 ноември с официално писмо Бонев уведомява кмета, че фирмата му има интерес за участие в процедурата и декларира, че отговаря на изискванията на възложителя и е в състояние да построи музея качествено и в срок.

Ден по-късно, отново с официално писмо, Бръчков уведомява управителя на „Парсек груп”, че „прякото договаряне е процедура, която се провежда по правилата на раздел ІІІ, Глава ХХV, част V от ЗОП, и както законът, така и правилникът за негово прилагане не предвиждат вариант Възложителят да допусне до участие непоканен участник, респективно да разгледа офертата му и да класира същия”.

Според Бонев самопредлагането не е прецедент в бизнеса с провалени строителни поръчки. Много често фирми, които наскоро са кандидатствали за обект в дадена община, където са представили референциите си, са получавали по тяхно искане покана и са участвали в провалени по различна причина търгове, уточни предприемачът. Самият той преди 2 г. кандидатствал за санирането на една от сградите в Петрич, но фирмата му била класирана на ІІ място.

Бонев е категоричен, че процедурата за музея в Петрич е незаконосъобразно обявена и има драстично разминаване между поканата и документацията, затова смята, че  КЗК щяла да я стопира.

Ето какво написа до редакцията на в. „Струма” столичният бизнесмен:

„Пиша Ви това писмо във връзка с публикацията “Съпругата на петричкия съветник Ал. Василев – Роза, и наследникът на мощната „Водстрой 98” поканени от кмета Д. Бръчков да строят музея в Петрич срещу 1,4 млн. лв.”.

Искам да изразя силното си възмущение от случващото се с този проект: на първо място – канят две силно противоречиви фирми, на второ място – правят незаконосъобразна процедура, а на трето място – процедурата е морално опорочена.

Аргументите ми са следните:
С поканата към “ВДХ” АД (бившо наименование “Водстрой 98”) и “Александър 49” ЕООД всъщност община Петгрич е направила състезание с един участник: Фирма “ВДХ” АД е неконкурентоспособна на такъв обект поради малкия му обем, а “Александър 49” ЕООД е на другия полюс – тя е прекалено малка фирма, собственост е на съпругата (макар и проформа) на общински съветник, подкрепящ кмета, а и освен в община Петрич тази фирма няма други изпълнени обекти. Личната ми прогноза е, че „ВДХ” няма да подадат оферта за участие, което отсега определя кой ще е победителят.

По отношение отговора на община Петрич, че “Парсек Груп” ЕООД не може да участва, бих споменал само, че за миналата година фирмата е на 5-то място по динамичност в сектор “Строителство” съгласно класацията на “Гепард”, че за миналата година имаме награда “Сграда на годината” в категория “Паметници на културата” с емблематичния Перперикон, че имаме категория ЦПРС (централен професионален регистър на
строителя) за паметници на културата и I категория строежи.

От друга страна, съпругата на Сашо Дългия (Александър Василев), на която той прехвърли преди няколко месеца фирмата, има с 4 пъти по-малък обем СМР за миналата година от “Парсек Груп”, има и 3 пъти по-малко работници, но пък видимо има политическо лоби.

Неморалното в цялата процедура е, че се раздават поръчки на приближени до управляващите фирми. Докога Петрич ще бъде окупирана община, питам аз? Докога там ще работят фирми около Владимир Заечки и Сашо Дългия?

Въпросите са много и на мен като непартиен предприемач ми писна да ги премълчавам, защото случващото се в община Петрич е срамно…”.

С поздрави: Бончо Бонев

Зам. кметът по ТСУ в община Петрич Минка Салагьорова обясни пред „Струма”, че не е запозната детайлно с мотивите за възлагане на поръчката на „Александър 49” и „ВДХ”, защото по това време била в отпуск. Затова тя не успя да отговори на въпроса по какви критерии са подбрани тези две измежду стотиците строителни фирми в страната.

Писмото на Б. Бонев само потвърждава фактите, че от 2015 г. Ал. Василев е само един от няколкото предполчитани изпълнители на строителни обекти в община Петрич. Общинският съветник от „Движение 21”, който е и председател на Сдружението на строителите в Петрич, заедно с колегата му и негов политически съидейник Владимир Заечки беше един от най-високо скачащите срещу екипа на предишния кмет Вельо Илиев, обвинявайки го, че раздавал обществените поръчки по непрозрачен начин на хора, близки до администрацията му. Настояването на двамата тогава бе това да става по ясни принципи и правила, в отсъствието на конфликт на интереси. Веднага щом влязоха в ОбС, Василев и Заечки обаче удобно забравиха исканията си за прозрачност и справедливост при делене на общинската баница и 4 месеца след клетвата си в местния парламент Василев получи 60 000 лв. без търг за ремонт на мостчето в края на петричкото с. Самуилово. Това бе само първата от много обществени поръчки, които впоследствие петричкият строител получи от общината, чиито закони би трябвало да кове в качеството му на общински съветник. Само от последните спечелени 3 обществени поръчки в Петрич Ал. Василев е получил 2 064 887,08 лв. Ако прогнозите на Б. Бонев, че той ще спечели и строителството на музея, се сбъднат, приходите на семейната фирма на общинския съветник

ще се закръглят на 3,5 млн. лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА /в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP