Строителния бранш се събуди по време на пандемия в Благоевград

29 Април 2020 | 07:57
1 коментара
Общество

 Инвестиции по време на пандемия в Благоевград! Трима бизнесмени започнаха строеж на жилищна кооперация край алеята за Бачиново...

Строителство на нова жилищна кооперация започна в зоната на Плаж махала, в близост до алеята за парк Бачиново в Благоевград. Изкопните работи са предприети преди няколко дни на терен, който е точно пред кооперацията, построена навремето от собственика на затворената книжарница „Перун“ Кирил Кирилов, а в съседство е сградата на общинския център от семеен тип за настаняване на бездомници.

Стартът на строежа привлече вниманието на благоевградчани, тъй като заради пандемията нови инвестиции в града не се забелязват.

Строителният обект е заграден, а от информационната табела става ясно, че възложител е фирма „Парк хаус Бл“ ООД, която е регистрирана в Търговския регистър през януари тази година. Съдружници в нея са благоевградските строителни предприемачи Емануил Манолов, Величко Арабаджиев и Георги Ставрев, като последните двама са съдружници в „Даниел инвестмънт груп“ ООД, която ще извършва градежа, който трябва да приключи за 3 години. Технически ръководител на обекта е Величко Арабаджиев, а началната дата за откриване на строителната площадка е 30 май, но строителите са започнали предсрочно работа.

Строителното разрешение е издадено на 20 декември миналата година, а месец след това тримата бизнесмени създават обща фирма. Парцелът е частна собственост на Мая Диканорова, Татяна Благова, Николай Илков и Спаска Котева, обясни главният архитект Васил Тинчев, който е издал строителното разрешение. По думите му  собствениците на имота имали намерение да строят върху парцела още преди десетина години, но по различни причини били възпрепятствани, преминали и през съдебни дела и след като приключили, постигнали споразумение.

„Всеки е в правото си да строи върху собствен имот, след като притежава нужните строителни документи. Нека да има повече строителство, градът да се оживи, защото ми е много тъжно да го гледам празен по време на тази вирусна епидемия”, коментира бизнесменът Кирил Кирилов, построил съседната жилищна кооперация.

Наложената изолация заради коронавируса освободи съзнанието на местния бизнес от решаване на дребни делови задачи и отприщи мечтите им за бъдещето, в резултат на което за няколко дни те заляха институциите на Министерството на околната среда и водите и кметствата с мегапроектите си, които възнамеряват да реализират веднага след нормализиране на ситуацията.

Благоевградските бизнесмени Христо Несторов и Пламен Чакъров например стартираха инвестиционното си намерение да построят не 1, а цели 9 къщи в близкото до града, популярно като милионерска вилна зона с. Рилци. Двамата действат от името на фирмата си „Форест хил инвест”ООД. Най-новото ВИП селище в Рилци ще бъде издигнато върху 9 съседни имота в местността Топузица, които фирмата купила през 2008 г. Всяка къща ще е на 2 етажа върху застроена площ от 120 кв.м.

Засега бизнесмените не са посочили други детайли от бъдещия строеж, но намерението им е в съвсем начална фаза и още дори нямат предварителни договори с ВиК – Благоевград за водоснабдяване на имота. Самото дружество е регистрирано през декември 2010 г. с разностранен предмет на дейност и уставен капитал от 5000 лв., 3000 лв. от които са на Чакъров, а останалите на съдружника му.

Мегапроектите се родиха не само в главите на дребния и средния бизнес, но и на редови жители на района. Например възложител с инициалиГ.М. е приготвил цялата документация за изграждане на 6 жилищни сгради в местността Пенков чифлик-Ш.39“ по кадастралната карта на гр. Благоевград. Местността е в благоевградския кв. „Струмско”, а теренът е с площ 2967 кв.м и към момента – с начин на трайно ползване „нива“. Жилищните сгради ще са с  максимална височина от 8 метра и със застроена площ около 100-120 м всяка.

Съгласно становище от 14.04.2020 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни и План за управление на риска от наводнения, поради което то вече е изпратено за сведение в община Благоевград с първото одобрение на една от екоинституциите.в.Струма/снимка:bazar.bg

Добавени коментари

от умрел писмо публикува:
29 Април 2020 | 08:16
събудисе аааа само фирми на камбитов работят събудисе аааа чакай от умрел писмо

Добавете Вашия коментар

TOP