Строител взе на мушка полицай В. Бешков от Сандански, обвини го в злоупотреба с пагона

06 Септември 2018 | 15:52
0 коментара
Общество

Семейство от Сандански е потресено от поведението на дежурен патрул в курортния град.

Севделина Спасова и Георги Терзиев твърдят, че миналата седмица в четвъртък около 18:30 ч. са станали жертва на полицейско насилие, докато са били пред дома си в Сандански, пише "Струма".

Любопитното е, че и в този инцидент е забъркан полицай Валентин Бешков, който бе обвинен от 46-г. санданчанин Г. Андонов, че го смазал от бой.

Ето разказа на С. Спасова и Г. Терзиев:

Севделина: „В 17 ч. в четвъртък свърших работа в шивашкия цех, мъжът ми дойде пред цеха да ме изчака, тъй като бях с колата на работа, за да се приберем заедно. Георги няма книжка, а аз от 1 месец вече съм шофьор, затова колата я шофирам аз.

Паркирах колата пред къщата ни на ул. “Пирин”. Качихме се у дома, но в 18:30 ч. казах на мъжа ми да слезе да изчисти колата, докато си взема душ, тъй като трябваше да излизаме из града. Георги взе ключовете, слезе и влезе в колата, като седна на дясната седалка до шофьорското място и започна да чисти. Това се случва под терасата ни, където колата е паркирана и е с изключен двигател. Дотук видях аз, нека той да продължи”, разказва разтреперана от нерви и обида Севделина, която е майка на две деца и живее от 10 г. на семейни начала с Георги, с когото имат дъщеря.

Георги: “Докато чистех колата, седейки от дясната страна, отпред мина патрулка, видяха ме в нашата кола, тогава обърнаха полицейската кола и директно дойдоха при мен. Единият от тях – не шофьорът с мустаците, а другият полицай, който впоследствие разбрахме, че се казва Валентин Бешков, изскочи от колата и ми вика: „Аз за тебе идвам”, след което отвори вратата и ми каза да му дам книжката. Отвърнах му да бъде по-спокоен, както и че аз кола не карам и книжка нямам. Той ми заяви: “Не ме интересува, аз ще ти пиша акт”. Бях потресен, след това свали номерата на колата, взе ми документите за колата, отвори жабката, видя на жена ми шофьорската книжка и започна да ми вика какво прави книжката в колата. Обясних му, че колата си е нейна, тя е шофьор, затова книжката е там. Тогава ми каза: „Не ме интересува, слизай от колата, ще те карам в районното да ти пиша акт”.

Аз направо онемях от случващото се и тръгнах с тях, чудейки се на базата на какво ще ми се пише акт. В районното ме оставиха, взеха всички документи, талона и номерата и ми казаха: “Ти си тръгвай, аз ще ти изпратя хора да ти докарат акта”. Тръгнах си от районното, прибрах се и след 10 мин. дойде друга патрулка с други двама полицаи, които, докато пишеха лично акта, разбрахме името на въпросния господин супермен Валентин Бешков, тъй като въобще нито се представи, как се казва, а само: „Слизай и те караме в полицията да ти пишем акт”. Актът е на стойност 150 лв. и никой не знаеше от всички тези полицаи за какво нарушение се пише, освен: „Не ме интересува, аз съм на работа”, което ми повтаряше Бешков.

Ей, хора, как може за паркирана пред дома ти кола да те закарат в полицията, за да ти пишат акт, незнайно защо?!

Написах възражение за акта, запитахме и на какво основание е съставен при спряна кола. А ако някой е решил да прави проверка на кола, си има начини. Представяш се като орган на реда, търсиш съвсем човешки документи за проверка, ако има предпоставка или каквото и да е, но така да ти скачат по улиците, незнайно защо, е безумие. На всичкото отгоре буквално ми е изкъртил задния номер при свалянето му и ми е счупил рамката за номера.

Пуснах жалба в полицията, ще заведа дело, но няма да оставя нещата така. Когато колата е в движение, не ни спират, когато е паркирана, тогава ни проверяват, имат ли такова право, просто не знам. По този начин те утре в къщата ще ми влязат и ще ме обвинят в нещо, това е най-малкото, което мога да очаквам. Защо взима на жена ми документите, нали има защита на личните данни, кой му дава право без нейно знание и присъствие да ги взима, или законът е само за някои?!

Имаме трима комшии, станали свидетели на всичко, но най ни е тежко, че всичко това се случи пред погледите на децата ни – невинен виновен да те направят.

Чрез тази публикация искаме висшестоящите органи да се самосезират и обстойно да проверят случая. Защото не е нормално в 21 век полицията да тероризира и едва ли не да изнудва обикновения човек. Аз работя по строежите, жена ми в шивашки цех, парите си изкарваме с пот. Нямаме криминални прояви, а полицаят се държи с мен като с най-големия престъпник, държава ли е това, питам аз!”.

„Знаете ли какво искам? Не да ми плаща за номера и какво ли още не, а да бъде дисциплинарно уволнен от полицията този служител – допълва Севделина и продължава: – Защото целият град е пропищял от този полицай. Всички го мразят, ако тръгна да събирам подписи срещу него, ще събера над 1000 за отрицателно време. Той тормози хората, една колежка ми разправя, като разбра какво ни се е случило, че същият Бешков я спрял с колата и по вулгарен начин й търсил документите, а после й ги хвърлил, сякаш е куче. Как може такова нещо, никакво възпитание да нямаш… Направо ум не ми го побира, а да не говорим, че на акта нищо не се вижда какво са написали. И как така едни го карат в полицията, други идват, като Дончо комшията и Цеков, по-късно да напишат акт без първите полицаи, те по телефоните ли се разбират как да си вършат работата? На улицата, когато дойдоха, вдигнах луда патардия, там започнаха да пишат акта. Аз тогава им казах, че съм млада шофьорка, преди месец съм изкарала курсовете и мъжът ми купи колата, за да не забравя да карам. Така всеки ден карам в негово присъствие за кураж. До този момент се молих да ме спре полицай, за да усетя тръпката каква е, а то стана така, че вече не искам да ги виждам, защото ме е страх от тях. Утрешния ден, когато ги видя, аз от притеснение може да ги блъсна с колата или да самокатастрофирам, защото от тях може да се очаква и неочакваното…

Искаме с тази публикация да предизвикаме спешна реакция от Инспектората на МВР, защото това, което се случи на нас, не трябва да се допуска никъде и на никого”, заключиха потърпевшите.

Добавете Вашия коментар

TOP