Стрес-тест за ГЕРБ

10 Юни 2019 | 10:43
3 коментара
Политика
  • Къде ще спре джипът, тревожат се кметове
  • Реформата в партията започна, Борисов проверява и най-близките си

Къде ще спре джипът на Борисов? И кой ще се вози в него? Това са новите въпроси, които отнемат съня на ГЕРБерите от 27 май насам. Те дълго умуваха какво е искал да им каже в началото на евровота Томислав Дончев, завършвайки първата си партийна реч пред тях с думите: И не забравяйте, че след 26-ти май идва 27-ми. Отговорът не им хареса. Защото наред с предизвестеното публично късане на Цветановите пагони, Борисов даде заявка за цялостно обновяване в ГЕРБ - от евродепутатите и ръководството, през структурите до новите кметове. И подложи всички на стрес-тестове.

Край на синдрома "Втория човек"

От 27 май в ГЕРБ втори няма. Има само първи.
За 10 години партиен живот Цветан Цветанов превърна снизходителното определение "втория човек в ГЕРБ" в титла. Призна, че е уведомявал Борисов какво се случва в ГЕРБ веднъж-два пъти месечко с конспект от 10 точки, събрани в един лист. Обяви, че е жертвал постовете си, за да си запази правото да критикува. Опита се да засенчи по срещи в страната и чужбина, рязане на ленти и еднолични решения първия. А на финала на спринта си дори го заплаши, че само е окачил шпайковете на стената. Може пак да ги извади - и то за друг стадион.
Затова на 27 май до премиера в джипа му седнаха не един, а двама. Министрите, на които разчита най-много: Томислав Дончев и Владислав Горанов. За тях вървяха залози кой ще е новият Втори. Но печалбите засега се отлагат. Борисов даде ясен знак, че въпросът още дълго няма да е актуален.
Вземайки ГЕРБ на ръчно управление лидерът няма нужда от посредник. В момента той иска лично да провери и претегли наследството на Цветанов. Затова едва ли ще съсредоточи властта в ръцете на един човек. По-вероятно е на конференцията на 7 юли да я подели така, че всеки да има ресор с лимит на правомощията, за да има пълен контрол и финалните решения да взема той. Дотогава всички около него - дори най-близките, са на стрес-тест.

Нова квота в европарламента

След 27 май ГЕРБ има нова квота в европарламента. 17-имата състезатели за Брюксел така и не разбраха, че 30 дни са били на стрес-тест при Борисов. Макар че той им го намекна още на старта, когато се появи в края на представянето им в НДК, за да им каже, че внимателно ги е гледал по телевизията. Показа го и заставайки до Мария Габриел, за да я спаси по вътрешнополитическите теми във втората й тв изява.
След евровота само за 10 дни Борисов с лекота редактира брюкселския списък на Цветанов. Наложената от него водачка Мария Габриел през сълзи избра да си остане еврокомисар. Независимо, че постът й е гарантиран само още няколко месеца. А и точно тя най-добре знае доколко са верни слуховете, че в следващата комисия България няма да има комисар по дигитализацията. Така изгря звездата на Лиляна Павлова, за да се потвърдят слуховете, че именно тя е била изборът на Борисов за № 1 в Брюксел. И то не само за обикновен евродепутат, а за една от най-високите позиции - вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Новото финансово поприще за Павлова бе причината да се завърне на масата на премиера на годишния бал на българските индустриалци и да прави компания на финансовия министър Владислав Горанов. Все пак оттук нататък той ще е началникът й от България.
Овакантената позиция за шести евродепутат от ГЕРБ отвори пътя към Брюксел на юриста, свършил огромна работа в европарламента, но несправедливо оставен на осма позиция в листата. Емил Радев. С високата си оценка за труда му Борисов още преди месец показа, че държи на него.

Строева за кметове

На 27 май Бойко Борисов пак седна зад волана на тойотата си и започна да кръстосва държавата - град по град, село по село, без предварително предупреждение къде ще слезе. Евроизборите свършиха, започнаха местните. И за тях той иска лично да подбере кандидат-кметовете. Стрес-тестовете за тях текат с пълна сила.
Какво проверява Борисов - свършена работа, партийна лоялност, народна любов... И трите.
Първите две спирки очаквано бяха градове отличници на евроизборите - Габрово и Сливен. В тях ГЕРБ би БСП с близо 10 пункта. Но Борисов не ги постави под общ знаменател. Да, в деня след вота бе в Габрово. Да, даде знак за подкрепа на кметицата Таня Христова, чийто имидж бе ударен през април след протестите срещу ромите. Да, тя бе до него през цялото време. Но отчетлива оценка за дейността й не се чу. Докато от Сливен цялата държава разбра, че за първи път има кмет, който е спестил от ремонти. Стефан Радев. Затова държавата ще му остави неизхарчените за кръстовището 400 000 лв. - за да бъдат вложени в детска градина.   
Макар че местните структури победители на вота формално не би трябвало да се тревожат, един въпрос по време на първите обиколки с джипа стресна особено градоначалниците в страната. Харесвате ли си кмета, питаше Борисов хората. Мнението им ще тежи поне 50% при решението дали управникът ще бъде кандидатиран отново.

Структурите в 10 града да му мислят

Структурите на ГЕРБ в 10 области треперят - Велико Търново, Видин, Добрич, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Търговище, Шумен и Ямбол. С основание очакват промени. На първо място е Велико Търново. Не защото там резултатът е най-лош, а защото е най-срамен. В цитаделата на Цветанов, в града на приятеля му Даниел Панов -кмет и шеф на сдружението на общините ГЕРБ има само 0,14 пункта повече от БСП: 30,33:30,19. В партията коментират, че или Панов отдавна е загубил доверието на съгражданите си или солидарни с "патрона" си местните ГЕРБери са писали дъждовен деня на вота. Подобни съмнения има още във Видин и Ямбол, където при ГЕРБерски кметове БСП би управляващите. В Ямбол с близо 8 пункта. В Разград, Шумен и Търговище пък ГЕРБ изяде шамарите от ДПС. Случайно или не за кметовете в всички тези градове се казва, че са "квота Цветанов". В партията се говори още, че структурите в Добрич и Плевен ще се градят едва ли не отначало. За да няма в края на годината повторна кметска загуба. Рокади се чакат и в Силистра, където единствено авторитетът на финансовия министър Владислав Горанов спаси резултата с 1,21 пункта в полза на ГЕРБ.

Първият говори последен

От 27 май в ГЕРБ и кабинета настана тишина. Името Цветанов се заменя с изпълнителната комисия, разпореди Борисов. И всички млъкнаха. Извън членовете на Изпълнителната комисия Живко Тодоров и Димитър Николов никой досега не е посмял да направи коментар.  
Всъщност, след кметовете вторият голям стрес - тест е именно за членовете на Изпълнителната комисия. Оставена в ъгъла по времето на Цветанов тя тепърва трябва да завоюва авторитета си. А това зависи от политическата обиграност на хората в нея. За кратко време имат да натрупат голям опит. До 7 юли остава само месец. А тогава последната дума ще е на Борисов.

източник: standartnews.com

Добавени коментари

Айде,няма нужда! публикува:
12 Юни 2019 | 13:36
Савеклийката вече я е окутлила.
раина публикува:
11 Юни 2019 | 20:18
Ела и у Икономов на госте да му окутлиш новата къща .
Разлог публикува:
11 Юни 2019 | 09:02
Борисов, ела и си виж герберите в Разлог.Не подминавай кмета Герчев, заместника му Гюров и Мария Копанарова.

Добавете Вашия коментар

TOP