Стотици похапнаха курбан за здраве, риба, боб и скара за Архангеловден в Горно Ораново

09 Ноември 2017 | 11:10
0 коментара
Общество
Църквата „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново също празнува днес своя храмов празник. Край храма се събраха потомци, роднини и приятели на селото. Навръх празника на черквата днес времето не попречи на 100-тина смелчаци да се качат и да запалят свещица. Курбан за здраве, боб и риба на скара бяха приготвили организаторите.
 
Отец Велизар отслужи  света литургия за здраве и благослови курбана. Свещ за здраве в една от най-старите църкви в симитлийска общин, запалиха множеството, събрали се около църквата. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на общински Съвет Симитли Владимир Христов, който е потомък на Горно Ораново дойдоха да поздравят празнуващите. 
 
Едноименната църква в селото е построена през втората половина на 19-ти век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия.
 
Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Добавете Вашия коментар

TOP