Стотици хора се стекоха в благоевградския храм на Голяма Богородица

15 Август 2019 | 14:13
0 коментара
Култура

Днес е Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Божията майка като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Стотици миряни посещават днес благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“, за да почетат Успение на Пресвета Богородица. 

Малко след 9.30 часа в църквата „Въведение Богородично“ започна празничната пресвета литургия, ръководена от отец Андон Шавулев. След тържествената литургия бяха осветени обредни хлябове, които се раздават за здраве и за починалите близки. С цветя в ръце, жители и гости на Благоевград, на този ден прекрачват прага на храма, за да запалят свещ за здраве и се помолят за своето благоденствие и това на близките си.

Миряните отрупаха с цветя иконите на Дева Мария. В двора на църквата свещеници отслужват молебени за здраве. Днес се правят родови срещи и курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP